Index Vakbarát Hírportál

Jön a melegfront, figyelmeztetést adtak ki ónos eső és köd miatt

2021. december 29., szerda 16:02

Többnyire borult, párás lesz az idő, a középső országrészben szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott előrejelzéséből. A Dunántúlon és a Dél-Alföldön a késő esti órákig még többfelé lehet számítani kisebb esőre, majd csütörtök hajnalban, egy átmeneti csapadékszünetet követően újabb csapadéksáv érkezik nyugat felől, így a Dunántúlon ismét egyre többfelé ered el az eső.

Éjszaka sokfelé képződhet köd, ami csütörtökön napközben csak lassan ritkul, akár tartósabban is megmaradhat. A ködös területeken szitálás, a középső országrészben és keleten ónos szitálás is előfordulhat. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

Csütörtökre ónos eső miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, sűrű köd miatt pedig a nyugati megyék kivételével szinte az egész országra.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon általában mínusz 1 és plusz 4, keletebbre mínusz 4, plusz 1 fok között alakul, de a hóval borított északi tájakon pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 0 és 5 fok között valószínű, azonban a Dunántúl nyugati felén több fokkal enyhébb lesz az idő.

Az OMSZ időjárás-előrejelzése szerint melegfront éri el a Kárpát-medencét. Így jelentősen megenyhül az idő, de lesznek olyan tájak, ahol ebből alig lehet majd érezni valamit.

(Borítókép: Autó és kerékpáros halad a jeges úton ónos esőben a Békés megyei Gádoroson 2021. december 27-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok