Index Vakbarát Hírportál

Völner Pált kétszer is átvilágította a nemzetbiztonság

2021. december 29., szerda 15:02

Völner Pál kétszer is átesett nemzetbiztonsági átvilágításon 2015 és 2021 között – írta meg a Facebookon Kassai Dániel XVIII. kerületi független önkormányzati képviselő, miután kérdésére írásbeli választ kapott az Alkotmányvédelmi Hivataltól. Ahogy írja, a 

törvény szerint, ha egy nemzetbiztonsági ellenőrzés során kockázati tényező merül fel az átvilágított személlyel kapcsolatban, akkor az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója tájékoztatja a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert, vagyis Pintér Sándor belügyminisztert. Ha volt ilyen tájékoztatás, akkor azt Pintér Sándornak meg kellett kapnia.

Véleménye szerint ezt lehetséges bebizonyítani, ugyanis a nemzetbiztonsági bizottság, ha valamely nemzetbiztonsági szolgálat jogszabályellenes működését észleli, ténymegállapító vizsgálatot folytathat le. Ekkor betekinthetnek a nemzetbiztonsági szolgálatok nyilvántartásában lévő, egy adott ügyre vonatkozó iratokba is.

Mint azt megírtuk, december 7-én jelent meg a Legfőbb Ügyészség oldalán, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Völner Pál még aznap közölte jogi képviselőjén keresztül: nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit, és lemond államtitkári posztjáról. A fideszes politikus az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, illetve 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos volt.

Rovatok