Index Vakbarát Hírportál

Többen támogatják a kötelező oltást, mint ahányan ellenzik Magyarországon

2021. december 30., csütörtök 12:33

Bár Orbán Viktor szeptemberben még arról beszélt, hogy „kötelező oltás nem lesz, mert a magyarok gyomra azt nem veszi be”, most olyan közvélemény-kutatási adatok láttak napvilágot, amelyek nem feltétlenül ezt támasztják alá.

A magyar társadalom nincs egyértelműen elutasító állásponton a kötelező oltás „intézményével” kapcsolatban – derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az IDEA Intézet készített november 29. és december 13. között.

Az eredmények részletesebb elemzésekor az összes megkérdezett mellett a pártos polarizációt vizsgálva a Fidesz–KDNP, illetve az ellenzék szavazóira, továbbá sajátos oltás- és szigorításellenes pozíciója miatt a Mi Hazánk támogatóira fókuszáltak.

Ezek alapján a kutatás legfontosabb megállapításai:

Az IDEA Intézet további kérdésekben vizsgálta azt is, hogy a válaszadók mennyire érzik magukat biztonságban zárt térben azokkal, akik egyáltalán nem éltek a koronavírus-járvány elleni oltással. A megkérdezettek 26 százaléka teljesen, további 14 százalék inkább biztonságban érzi magát, ugyanakkor 33 százalék azok aránya, akik inkább nem vagy egyáltalán nem érzik magukat zárt térben biztonságban oltatlanok társaságában. A Fidesz–KDNP-szavazók biztonságérzete alacsonyabb, mint az ellenzéki szavazóké, a Mi Hazánk szavazói pedig megingathatatlanok a biztonságérzetükben.

(Borítókép: Hornok Margit asszisztens beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag a Comirnaty-vakcina harmadik emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. december 29-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok