Index Vakbarát Hírportál

Mit kívánnak a pártok a magyar embereknek 2022-re?

2021. december 30., csütörtök 14:57

Új év és egyben választási év kezdődik 2022 januárjától. Az Index arra volt kíváncsi, hogy a pártok mit kívánnak a magyar embereknek 2022-re, illetve mit várnak a jövő évtől. Összeállításunkban a pártok válaszait olvashatják. Pártszimpátia alapján mindenki megtalálhatja a maga számára legkedvesebb üzenetet.

Fidesz

A Fidesz azt kívánja, hogy 2022 minden magyar ember számára békében, boldogságban, egészségben teljen.

Mindent megteszünk azért, hogy minden magyar ember lépni tudjon egyet előre, ahogy az ország is!

– közölte a kormánypárt.

Demokratikus Koalíció

„A Demokratikus Koalíció mindenekelőtt jó egészséget kíván valamennyi honfitársunknak” – közölte az Index megkeresésére az ellenzéki párt. A DK abban bízik, hogy 2022-ben magunk mögött tudjuk hagyni a koronavírus-járványt, és végre újra félelem nélkül telhetnek a hétköznapjaink.

Emellett természetesen azt kívánjuk a magyar embereknek, hogy jövő ilyenkor már egy olyan kormánya legyen Magyarországnak, amely szociálisan érzékeny és igazságos. Mi, európai magyarok egy olyan kormányt kívánunk, amely elhibázott gazdaságpolitikájával nem nehezíti meg magyar családok százezreinek az év végi ünnepi időszakot. Egy olyan kormányt, amely jobb hellyé teszi Magyarországot mindannyiunk számára

– fogalmazott közleményében a DK.

Az ellenzéki párt szerint a 2022-es év történelmi fontosságú lesz, mert áprilisban az ellenzéknek le kell váltania a kormányt.

Le kell váltanunk az Orbán-kormányt, hogy Magyarország végre újra a tisztességes sokakról és ne a kiváltságos kevesekről szóljon. Azt várjuk 2022-től, hogy megtisztítsuk a magyar közéletet a Mészárosoktól, a Tiborczoktól, a Garancsiktól. Hogy végre ne dönthessenek a Völner-félék ellenzéki politikusok, újságírók és üzletemberek megfigyeléséről, miközben lopják a magyar adófizetők pénzét. Azt várjuk 2022-től, hogy az év második felében már ne Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét. Azt várjuk, hogy végre visszakapjuk a hazánkat, Magyarország egy szabadabb, igazságosabb, élhetőbb hely legyen Európa szívében

– közölte a DK.

Jobbik

Az ellenzéki párt szerint a magyar emberek békét, biztonságot és nyugalmat várnak a mindennapjaikat meghatározó és az egész életüket befolyásoló hatalomtól.

Honfitársaink nagyon helyesen azt várják el, ami tőlünk nyugatabbra nem vágyálom, hanem valóság, hogy a pénzükből fenntartott állam ne keserítse meg az életüket, ne rombolja szét emberi kapcsolataikat, ne másszon bele az életükbe, hanem szinte észrevétlenül, mintegy láthatatlan kormányzással segítse boldogulásukat

– közölte a Jobbik.

A párt abban bízik, hogy „több mint tíz év politikai ámokfutás után” áprilisban véget ér „a keresztény tanítással és erkölccsel ellentétes gyűlöletkeltés és a szélsőséges politikai eszmék korszaka” Magyarországon.

Reméljük, hogy megbukik az a rezsim, amelyben a szándékos megosztást, a magyarok egymásnak uszítását, a másképpen gondolkodókat megbélyegző, egzisztenciálisan ellehetetlenítő, hazaárulónak tituláló hatalmi politikát cinikus pofátlansággal Nemzeti Együttműködés Rendszerének nevezték. Reméljük, hogy véget ér az a szégyenletes korszak hazánk történelmében, amikor az ország élén állók nem a magyar emberek érdekében éltek a hatalmukkal, hanem visszaéltek azzal, és kirabolták, szétlopták, majd felvásárolták a fél országot, és az utolsó pillanatig azt gondolták, hogy ezt megúszhatják

– fejtette ki a Jobbik.

A párt szerint akkor kezdhetnek el építeni egy olyan államot, amelyben az emberek igazi jólétben és valódi szabadságban élnek, ha megszűnik „a hamis ellenségképre építő, a politikai ellenfeleket karaktergyilkosságokkal roncsoló, az ellenzékiek bármi áron történő erkölcsi megsemmisítését kiszolgáló hazug propaganda”.

A Jobbik arra is kitért, hogy egy olyan országot képzelnek el, ahol a hatalom valóban igazságos, tisztességes, és ahol mindenki nemtől és politikai hovatartozástól függetlenül élhet demokratikus jogaival. Ahol a szólás-, gyülekezés- és sajtószabadságnak, az esélyegyenlőségnek, az istenadta tehetségnek nincsenek korlátai, ahol az egészségügyhöz, oktatáshoz, kultúrához való egyenlő hozzáférés jog, nem pedig kiváltság. Ahova gyermekeink büszkén térnek vissza, ahonnan unokáink sosem vágynak el, ahol végre minden magyar boldogulhat a saját szülőföldjén.

„Célunk egy élhető, büszke és független Magyarország megteremtése, és egy ilyen országot kívánunk minden honfitársunknak!” – tették hozzá.

MSZP

A szocialista párt emlékeztet rá, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter lett, az előválasztás pedig elérte alapvető célját: a választók aktív részvételével megszületett az ellenzék közös, 106 képviselőjelöltből és egy miniszterelnök-jelöltből álló csapata. Tavasszal ők lesznek a Fidesz kihívói az országgyűlési választásokon, akik együtt, közösen leválthatják a kormányt.

Hiszünk abban, hogy 2022 a talpra állás éve lesz. Reális esély van arra, hogy a kormányváltáson túl korszakot is váltsunk! Ma már minden felmérés azt mutatja, hogy az ellenzéki pártok szövetsége egyre erősebb! A Fidesz-rezsimről egyre többen látják, hogy több mint tíz éven keresztül még a saját választóiknak is hazudtak, szégyenbe hozták az országot, és a válságkezelésben is megbuktak. Minél többen állnak mellénk, úgy leszünk egyre erősebbek ahhoz, hogy a következő országgyűlési választásokon véget vessünk a Fidesz-rezsim hatalmának, és szabad, szolidáris és igazságos országot teremtsünk!

– közölte az MSZP. Hozzátették: ezért dolgoznak, és azért, hogy mindenkinek jobb élete legyen.

„A Magyar Szocialista Párt nevében ehhez kívánunk mindannyiunknak egészséget, erőt és egy boldogabb új évet!” – zárta közleményét a párt.

Momentum

Az ellenzéki párt rövid választ küldött az Index megkeresésére:

A Momentum egy igazságos, emberséges és zöld országot kíván a magyar embereknek 2022-re, és kormányváltást várunk a 2022-as évtől.

Párbeszéd

A magyar emberek olyan országban fognak élni, ahol mindenki egyenlő, ahol mindenki számít és ahol nem a kiváltságos egy százalék uralkodik a 99 százaléknyi többség felett

– közölte a Párbeszéd.

Az ellenzéki párt szerint nem az a kérdés, hogy mit várnak a jövő évtől, hanem hogy mi lesz. Ezt viszont meg is válaszolták. A Párbeszéd szerint ugyanis az egyesült ellenzék „leváltja és elszámoltatja a korrupt, aljas Orbán-kormányt és bűnözőit, továbbá nekilát egy igazságos, szolidáris, zöld Magyarország felépítésének”.

LMP

A zöldpárt szerint, ahogy a régi mondás tartja, a jövő év közepes lesz. „Kicsit rosszabb, mint az idei, de jobb, mint az azt követő. Nos, a 2021-es év elég rossz volt mindenkinek, ezért mi most azt kívánjuk, hogy ne legyen igaz a mondás, a következő év igenis legyen jobb, mint az idei!” – írták. Az LMP hatalmas elvárásokkal néz a 2022-es év elé.

Legkézenfekvőbb talán az lenne, hogy elküldjük Önöknek azt a sok száz javaslatot, melyet az LMP politikusai és szakértői évek óta kidolgoztak egy jobb, fenntarthatóbb és igazságosabb jövő érdekében, melyek a kormányváltásra készen várakoznak. Ettől azonban most mind a szerkesztőséget, mind az olvasókat megkíméljük, sikerekben, örömökben gazdag, kormányváltó évet kívánva Magyarországnak!

– közölte az LMP.

Mi Hazánk

A párt egy olyan világot kíván a magyar embereknek 2022-re, ahol senkit nem ér hátrány amiatt, mert nem oltatja be magát, és nem veszítheti el a munkáját sem emiatt senki. Egyúttal szeretnék, hogy a magyarság gazdasági önrendelkezését megteremtsék: ne a multik kénye-kedve szerint alakuljon a magyar emberek élete, hanem a mezőgazdaságra és turizmusra épülő, patrióta nemzetgazdaságot építsünk.

A Mi Hazánk szerint morális megújulásra is szükség van:

nem lehet tovább elodázni az elszámoltatást, és ki kell mondanunk, hogy a tisztességes magyar emberek érdeke meg kell hogy előzze a bűnözők érzékenységét. Az érdemelvű társadalomban hiszünk, és parlamentbe kerülésünk után is ezen fogunk dolgozni.

A párt továbbá „a Covid-diktatúra végét” is várja, ugyanis úgy vélik, nem tartható tovább az, hogy „egy hazugságon alapuló új világrendbe” akarják belekényszeríteni a magyarokat. A Mi Hazánk szerint azok a nyilatkozatok, amelyeket a kormányzati szereplők vagy az ő szakértőik tettek, nem bizonyultak igaznak.

Azt mondták, hogy nem lesz szükség harmadik oltásra, nem lesz negyedik hullám, sőt Orbán Viktor golyóálló mellényhez hasonlította a vakcinát, amiről lepattan a vírus. Egyre több ember szeme nyílik fel, így van remény a változásra. A Mi Hazánk az egyetlen párt, amely tiltakozik az oltás kötelezővé tétele ellen, ellenezzük a gyerekek oltását, semmilyen lezárást nem tudunk támogatni, és tiltakozunk a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők diszkriminációja ellen is

– közölte a Mi Hazánk.

Igen Szolidaritás

A Szanyi Tibor volt szocialista politikus által alapított ISZOMM ugyanazt kívánja a magyar és európai embereknek, amit maguknak:

olyan szocializmust, ami a Bibliában is meg van írva.

A 2022-es esztendőtől egy határozott lépést várnak „az igazi szocializmus felé”, amely számukra azt jelentené, hogy pártjuk frakciót alapíthat a magyar emberek megbízásából a Magyar Országgyűlésben, „és harminc év után végre újra lenne valódi baloldal a magyar Országgyűlésben”.

Munkáspárt

A Munkáspárt békét kíván az embereknek 2022-re, a kormánynak pedig azt, hogy „ne álljon be semmilyen oroszellenes buliba, mert annak mi isszuk meg a levét”. Azt kívánják, hogy a választás választás legyen, és ne egy polgárháború kezdete.

Ennyi szemét, ennyi mocsok, hazugság nem volt a korábbi választásokon. Ez a »minden eszköz megengedhető« taktika megfélemlíti az embereket, akik egyébként is rettegésben élnek

– olvasható a párt elnöke, Thürmer Gyula által jegyzett közleményben.

Azt is kívánják, hogy szűnjön meg végre a bezártság, a félelem, a párt álláspontja ugyanis az, hogy sokan érzik úgy, a járvány miatt vagy annak ürügyén egy nagy táborba zárták az embereket. „Ha jól viselkedünk, néha kapunk kimenőt. Elég volt!” – tette hozzá a Munkáspárt elnöke.

Továbbá még azt is kívánják, hogy az emberek gondolkodjanak, ne üljenek fel az ígérgetéseknek, a saját tapasztalataikra hallgassanak.

A Munkáspárt is ott lesz a választásokon. A kormánypártok és az ellenzék utálják egymást, de azért mindketten megszavazták a választási törvény módosítását, ami szinte kizárja, hogy listánk legyen. Mi ennek ellenére megmutatjuk, hogy a világ nem konzervatívokból és liberálisokból áll. Mi utáljuk azt a világot, ahol csak a pénz számít. Új közösségi társadalmat akarunk, ahol az ember a fontos, nem a pénz. Szerintünk nem vagyunk egyedül. Áldott karácsonyt és boldog új esztendőt!

– közölte Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke.

Polgári Válasz

„Talán még soha nem mutatott annyira vigasztalan képet a magyar közélet, mint a 2021-es évben” – közölte a Jobbikból távozó Bencsik János országgyűlési képviselő vezetésével márciusban párttá alakult Polgári Válasz.

Álláspontjuk szerint „a politikai »elit« pártjai bebizonyították”, hogy sem a jelen súlyos válsága, sem a jövő kihívásai nem tudják felelősségteljes gondolkodásra sarkallni őket.

A kormány ezer milliárdos hitelből vezényel le példátlan mértékű választás előtti osztogatást, amelyre az egybeolvadt ellenzék szociális demagógiával próbál rálicitálni. Eközben mindkét nagy politikai tömb teljes erővel vetette bele magát az elmúlt harminc év egyik legkártékonyabb gyakorlatába, a nyugdíjdemagógiába, amely ellen egyedül a Polgári Válasz emelte fel szavát. A parlamenti frakciók a járványügyi védekezés kapcsán sem voltak képesek a példamutatásra és felelősségvállalásra: a Polgári Válasz elnökének, Bencsik Jánosnak a képviselők kötelező oltását célzó javaslatát egyik frakció sem támogatta

– fejtette ki a Polgári Válasz.

A párt szerint egyre több ember fárad bele a két – „egyébként egymással számos ponton összefonódó” – nagy tömb acsarkodásába.

Azt ígérik: 2022-ben is azon fognak dolgozni, hogy a modern konzervatív gondolat és a józan ész politikáját egyszerre képviselve alternatívát nyújtsanak mindazoknak, akik úgy érzik, jelenleg senki sem képviseli őket. „Sokan vagyunk, csak meg kell találnunk egymást” – tette hozzá a Polgári Válasz.

ReforMerek

A volt jobbikos országgyűlési képviselő, Varga-Damm Andrea által alapított ReforMerek egészséget, békét, megértést, tiszteletet, összetartást kíván a magyar embereknek 2022-re.

Azt várjuk a 2022-es évtől, hogy a magyar embereknek végre nyíljon ki a szemük, s képesek legyenek olyan döntést hozni, amely tényleg a szebb jövőt hozza el számukra

– közölte Varga-Damm Andrea a pártja nevében.

Üzeneteikért az Index megkereste még a KDNP-t, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, az Új Világ Néppártot és a Volner Pártot is. Mind a négy pártnak – ahogy a többinek is – a központi, sajtókapcsolati elérhetőségére írtunk. A KDNP, az Új Világ Néppárt és a Volner Párt nem reagált megkeresésünkre. A Magyar Kétfarkú Kutya Párttal bár volt levélváltásunk, végül cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg a válaszuk.

(Borítókép: Index)

Rovatok