Index Vakbarát Hírportál

Az olasz ügyészség nyomozást indít Homonnay Gergely halálának ügyében

2022. január 5., szerda 19:23

Az olasz ügyészség helyi lapok beszámolója szerint nyomozást indít Homonnay Gergely halála ügyében.

Az egykori íróra, közéleti aktivistára egy római privát klub törökfürdőjében talált rá a Bananon szórakozóhely egyik alkalmazottja, január 1-jén, szombaton. A helyi melegközösség körében népszerűnek számító klub tulajdonosai szombat délben kihívták a mentőket, amikor a magyar író még életben volt, igaz, nehezen lélegzett, és nem volt eszméleténél. Hiába próbálták újraéleszteni, Homonnay Gergely 13.17-kor meghalt.

Az olasz rendőrség nyomoz az ügyben, és úgy tudni, külsérelmi nyom nem volt a testén, ám találtak mellette egy csomagot, amelyben kokain és GHB, vagy közismertebb nevén partidrog („Gina”) lehetett. A rendőrség droghasználat és túladagolás miatt nyomoz, míg a férfi telefonhívásai és üzenetei alapján próbálja kideríteni, hol és kivel töltötte az utolsó óráit.

Luca Guerzoni ügyész azonban nem tartja kizártnak, hogy más vezetett a 46 éves író halálához, amelyet homály fed, ezért megnyitotta az ügyet „A halál, mint egy másik bűncselekmény hipotézise” címmel – írja a Fidelity House.

A lap hozzáteszi: Homonnay Gergelyről köztudott, hogy ellenzéki aktivista, valamint az LMBTQ-mozgalom támogatójaként Orbán Viktor nagy kritikusa. A barátai szerint Homonnayt követték, sőt megfenyegették, az író pedig féltette az életét. Homonnayt nem sokkal a halála előtt egy másik férfi társaságában látták, akinek azóta nyoma veszett.

A Fidelity House kiemeli, hogy az író Orbán Viktor egyik leghevesebb bírálója volt, és 2018 áprilisában főszereplője volt a tüntetéseknek, amely a magyar miniszterelnök másik nagy ellenségének, Karácsony Gergelynek a főpolgármesterré választásához vezetett.

Olyan polgár, aki jobb, igazságosabb, elfogadóbb országban akart élni, és ezért a célért dühvel és türelmetlenül küzdött Magyarországon és Olaszországban is

– emlékezett meg Karácsony Gergely.

A Fidelity House szerint Homonnay Gergely a magyar kormány célkeresztjébe került, és ezért menekült Rómába 2020 júliusában. Az író aljas nácinak nevezte Novák Katalint – akit Orbán Viktor köztársasági elnöknek jelölt –, amiért a bíróság 2021 decemberében, vagyis kevesebb mint egy hónappal a halála előtt, egy év próbaidőre ítélte.

A félelmeiről Perintfalvi Rita teológus is beszélt, aki jó viszonyban volt az íróval. Szerinte Homonnay csaknem minden nap beszélt arról, mennyire félt Magyarországra jönni, fenyegetik, megfigyelik, követik a mozgását, várják a reptéren, amikor hazautazik.

Gergő rettegésben élt odakint is. Egyik éjszaka egészen konkrétan arról beszélgettünk, hogy vajon eljutunk-e oda Magyarországon is, hogy politikai célzattal meg lehet gyilkolni embereket. A válaszát sejthetik

– írta Perintfalvi Rita Facebook-oldalán.

Luca Guerzoni ügyész éppen ezek a kijelentések miatt szeretné átvizsgálni tüzetesen az ügyet, mielőtt lezárnák azzal, hogy drogtúladagolásban halt meg.

(Borítókép: Homonnay Gergely 2018. április 6-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok