Index Vakbarát Hírportál

Megállapodott a kormány, készül a Természettudományi Múzeum új épülete Debrecenben

2022. január 6., csütörtök 06:00

A magyar kormány és Debrecen városa tavaly év végén megállapodott arról, hogy a kormányzat pénzt ad a városnak a múzeum új épületegységének előkészítésére – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A tárca hangsúlyozta, hogy a megállapodás révén még csak a projekt előkészítése fog megkezdődni, az építkezés pontos ütemezéséről csak ezután születhet majd döntés.  A kormány még 2020 nyarán döntött arról, hogy a múzeumot Debrecenbe költöztetik át.

Az már korábban eldőlt, hogy a múzeum új épületét Debrecenben az Oláh Gábor utcai stadion helyén építhetik fel. Az ITM szerint

a Természettudományi Múzeum két évszázada vár önálló épületre, egységes és végleges elhelyezésre” és erre a célja Debrecen alkalmas lehet, mivel a kormány a városnak „ akár az országhatárokon is túlmutató szerepet szán a gazdaságfejlesztésben, oktatásban, innovációban és kultúrában. 

A múzeum átköltöztetésével kapcsolatban – a Magyar Tudományos Akadémia szakmai testületein kívül – még a debreceni tudósok is tiltakoztak. Petíciójukban azt írták, hogy aggódnak a múzeumi tárgyak  szállíthatósága és jövőbeli megfelelő elhelyezése miatt, illetve a fővárosban dolgozó kollégáik állása, bizonytalanná váló egzisztenciája miatt is. 

Podani János, az ELTE biológusa szerdán az RTL Híradónak azt mondta: 14 hónappal ezelőtt is írtak egy levelet a kormánynak a múzeum költöztetésével kapcsolatban, amelyben kifejtették aggodalmaikat és egyeztetést kértek. Erre azóta sem kaptak választ, és a projekt előkészítésébe sem vonták be őket – fogalmazott. 

Hozzátette: nem azzal van problémájuk, hogy Debrecenben kiállítsák a múzeumi anyag egy részét, hiszen kiváló kutatók és múzeumi szakemberek dolgoznak a városban, akik egy új intézményt magas színvonalon lennének képesek működtetni. Azonban ha a teljes gyűjteményt elvinnék a fővárosból, akkor annak egy része szerintük biztosan károsodna, illetve kétséges, hogy meglátogatnák-e annyian a múzeumot, mint most, hiszen Debrecent jóval nehezebb megközelíteni, mint a fővárost.

(via rtl.hu)
(Borítókép: A Magyar Természettudományi Múzeum épülete a főváros VIII. kerületében a  Ludovika téren 2017. október 12-én. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok