Index Vakbarát Hírportál

Megtorpant a globális felmelegedés, készüljünk a fejfájásra

2022. január 6., csütörtök 06:49

Csütörtökön az ég erősen felhős vagy borult lesz, a déli óráktól pedig fokozatosan csökken a felhőzet északnyugat felől, kisüt a nap, azt követően felhőátvonulásokra lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

A prognózis szerint a reggeli, délelőtti órákban a déli és délkeleti megyékben is megszűnik a gyenge eső, a havas eső, illetve a havazás, zápor vagy hózápor délutántól már inkább csak északkeleten fordulhat elő. 

Az élénk északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon olykor erős lökések kísérik, ahogy a főváros tágabb térségében is, de egy-egy viharos lökés is előfordulhat

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul le, míg késő estére 2 és mínusz 6 fok közé hűl le a levegő. 

Az orvosmeteorológia szerint csütörtökön erős hidegfronti hatást tapasztalhatunk. Fejfájás, görcsös panaszok, ízületi problémák léphetnek fel, emellett keringési problémák, szívpanaszok, vérnyomás-ingadozás, valamint rosszullét is jelentkezhet. 

A közlekedésmeteorológia tájékoztatása szerint csütörtökre virradó éjszaka és reggel többfelé lehet számítani esőre, délnyugaton és a középső tájakon havas esőre, hóra, így többfelé kell készülni csúszós, latyakos utakra.

Napközben kelet felé elvonul a csapadékzóna, mögötte egy-egy zápor, hózápor alakulhat ki, a felhőzet pedig szakadozik, a napos tájakon érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2021-es elemzése szerint az elmúlt tíz évet figyelembe véve a tavalyi év volt a leghűvösebb, 1901 óta pedig az egyik legszárazabb. 

Az MTI-hez eljuttatott összegzésben azt írják, hogy a 2021-es év középhőmérséklete a sokéves (az 1991-2020-as időszak alapján számított) átlag körül alakult,ami az előzetes adatok szerint 10,8 Celsius-fok volt.

Az OMSZ megjegyzi, hogy mindez az átlagtól nem tér el lényegesen, az elmúlt tíz évet tekintve 2021 volt a leghűvösebb év Magyarországon. Kiemelték, hogy egyes hónapokat nagy változékonyság, valamint több szélsőséges esemény is jellemezte.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok