Index Vakbarát Hírportál

Elítélték az ápolót, aki megerőszakolt egy magatehetetlen beteget a sátoraljaújhelyi kórházban

2022. január 6., csütörtök 18:06

Ítéletet hozott a bíróság annak az ápolónak az ügyében, aki megerőszakolt egy beteget a sátoraljaújhelyi kórházban.

A férfi jogosult volt arra, hogy orvosi utasítás alapján infúziós terápiát végezzen, illetve intravénás injekciót adjon be. 2020. július 9-én este, miután az éjszakai műszakot megkezdte, a vádlott egészségügyi indokok és orvosi utasítás nélkül nyugtatót és altatót juttatott az egyébként infúziós kezelés alatt álló sértett szervezetébe.

Ezt követően az éjjeli órákban a vádlott az alvó és védekezésre képtelen sértett alsó ruházatát lehúzta, és a nőt megerőszakolta. Ekkor a sértett magához tért, ellenszegült, mire a vádlott felszólította, hogy ne kiabáljon, aztán távozott a helyszínről, közölte a bíróság

A sértett ezt követően értesítette hozzátartozóit, kérve őket, hogy azonnal jöjjenek érte, a történteket az osztályon dolgozóknak is jelezte, majd távozott a kórházból és még aznap feljelentést tett a vádlott ellen.

A bíróság a vádlottat gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, védekezésre képtelen állapotát felhasználva elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 7 év 7 hónap szabadságvesztésre, végleges hatályú ápolói és valamennyi egészségügyi munkakörben végezhető foglalkozástól eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett, így az eljárás a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok