Index Vakbarát Hírportál

Merkely Béla: Az új fertőzöttek 80 százalékáért lehet felelős az omikron

2022. január 8., szombat 17:07

A negyedik hullámot a delta-variáns okozta, és ha követtük volna a decemberi csúcs után a csökkenő tendenciát, jelenleg maximum napi ezer fertőzött lenne. Ezzel szemben napi több mint hatezer esetet regisztrálnak, és szinte biztosak lehetünk abban, hogy az omikron-variáns nagy járványhullámot hoz majd magával – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki szerint az új fertőzöttek mintegy 80 százaléka lehet omikron-fertőzött.

Állításait a szakember azzal magyarázta, hogy ez a vírusvariáns sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban ismert vírusvariánsok.

Mintha egy kicsit más vírus lenne, mint ami az eddig ismert brit variáns, vagy amilyet a delta-vírus okozott. A klinikai tünetek lényegében eltérőek, általánosságban torokkaparás, köhögés, orrfolyás, fejfájás, láz. De az esetek nagy részében nem tart két napnál tovább

– magyarázta Merkely Béla. Az RTL Klubnak nyilatkozva elmondta, hogy amennyiben az omikron-variánst kapjuk el, nem érezzük úgy, hogy az egész szervezetünket igénybe veszi a betegség. A nagy veszélyt az jelenti, hogy rendkívüli módon tud fertőzni.

A szakember azt tanácsolja, hogy az első tünetek megjelenésénél már végezzünk el egy antigéntesztet. Amennyiben beigazolódik a fertőzöttség – a legújabb ajánlás szerint –, öt napig kell karanténban lenni, majd öt napon keresztül FFP2-es maszkot viselni. Ha valaki bizonyítottan szoros kontaktszemély, de negatív tesztet produkál, tíz napig kötelező az FFP2-es maszk használata, ugyanakkor mehet dolgozni – magyarázta az orvos.

Merkely Béla továbbra is hangsúlyozza, hogy a teljes oltás három oltást jelent, de már „egy oltás is többet ér, mint a semmi”. Véleménye szerint a három oltással rendelkező, egészséges 65 év alattiak mozgását nem kell korlátozni.

Legyen egy onkológiai beteg, egy szív- és érrendszeri beteg, egy cukorbeteg vagy elhízott, lényegesen magasabb rizikóval néz szembe bármelyik vírussal. Az ő esetükben a leghatékonyabb eljárást kell alkalmazni, tehát a három oltásra szükség van

– részletezte Merkely Béla, aki elmondta azt is, hogy az oltások hiányában nagyobb esély van arra, hogy valakinél súlyos lefolyású legyen a koronavírus.

Azt, hogy a negyedik oltásra szükség van-e vagy sem, azt a későbbi klinikai vizsgálatok és a jelenleg Izraelben folyó tudományos vizsgálat fogja eldönteni

– mondta a szakember. Szerinte ott, ahol „kifejezetten magas a rizikó”, van értelme beadni a negyedik oltást is.

Merkely Béla kitért arra is, hogy úgy gondolja, nincs szükség központi szigorításra. Ugyanakkor az oltási helyzet javítására nagyon is szükség lenne. Azok, akik a három oltást felvették, a jelenleg elérhető legnagyobb védettséggel rendelkeznek – hangsúlyozta a szakember.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a hivatalos adatok szerint a hazai fertőzések 11 százalékát az omikron-variáns okozza. Az omikron-variáns az eddigi változatoknál sokkal gyorsabban terjed, ezért fontos a megerősítő, harmadik oltás felvétele. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint több bizonyíték van arra, hogy az omikron enyhébb tüneteket okoz. Az omikron-variáns kevésbé támadja meg a tüdőt, és elsősorban inkább a felső légutakra koncentrálódik. Főként orrdugulás, torokfájás a fertőzés következménye, vagyis náthaszerű tünetekkel jelentkezik a megbetegedés.

Az operatív törzs utoljára pénteken közölt adatokat a fertőzöttek számáról. Ebből kiderült, hogy 6524 új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt Magyarországon. A betegség szövődményeibe 101-en haltak bele; kórházban 3070 beteget ápoltak, közülük 291-en voltak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 105 529 fő volt.

(Borítókép: Merkely Béla 2021. augusztus 24-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok