Index Vakbarát Hírportál

A roma önkormányzat elnöke szerint valószínűleg lehallgatják

2022. január 8., szombat 12:20

Agócs János szeretné, ha menesztenék Sztojka Attila romaügyi kormánybiztost, aki nemrégiben szerződéseket kínált a roma önkormányzat képviselőinek, ha a Fideszt támogatják.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke kérni fogja Orbán Viktortól, hogy menessze Sztojka Attila romaügyi kormánybiztost, mert egy nemrégiben kiszivárgott felvétel szerint ORÖ- és Lungo Drom-képviselőket próbált meg egy titkos találkozón behálózni, és ezzel beavatkozott az ORÖ belügyeibe. 

Agócs János elmondta azt is, hogy nemrégiben volt egy találkozója Sztojka Attilával, aki akkor azt mondta, hogy ha az elnök nem támogatja a kormányközeli Farkas Félix roma parlamenti szószólót, akkor mindent elkövet, hogy ellehetetlenítse.

Az ORÖ novemberi közgyűlése Agócsot választotta a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetőjévé, azonban szerinte a kormányzat nem akarja, hogy az Országos Roma Önkormányzatnak teljes jogú képviselője legyen az országgyűlésben, mert olyan szoros küzdelem várható, hogy egyetlen mandátum is befolyásolhatja a választás végeredményét, hogy ki is alakíthat kormányt.

A Lungo Drom beadványára – amit első körben a Fővárosi Törvényszék elutasított – az Alkotmánybíróság megsemmisítette a novemberi ORÖ-s választás eredményét. A Lungo Drom közben többségbe került a testületben, ezzel pedig Agócs esélyei jelentősen csökkentek, hogy képviselői helyet szerezzen.

Az elnök cáfolta, hogy csődközeli helyzet lenne az Országos Roma Önkormányzatnál. A Belügyminisztérium még 2016-ban kiutalt a szervezetnek 527 millió forintot, amelynek visszafizetését váratlanul kezdeményezte, éppen néhány nappal a nemzetiségi listáról tartott választás előtt. Agócs szerint ez egyértelműen politikai nyomásgyakorlás.

Sztojka kijelentéséről, hogy BM-esként

mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel meg hogyan,

Agócs úgy véli, hogy az ő és az ORÖ vezetőinek telefonját lehallgatják. 

(via nepszava.hu)

(Borítókép: Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke 2020. augusztus 2-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok