Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: A Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés

2022. január 10., hétfő 14:14

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint a Fidesz „szánalmas hazudozásba kezdett”, és antiszemitizmussal vádolja őt. Azt is mondta: a Fideszben vannak zsidók is, „bár elég kevés”, azonban nagyra értékeli azokat, akik „Bayer Zsolt pártjában felvállalják”, hogy zsidó származásúak.

Facebook-oldalán vasárnap este ismét megtartotta szokásos hétértékelő élő bejelentkezését Márki-Zay Péter, aki többek között beszélt a hetedik frakció ügyéről is. Ugyanakkor nagyobb figyelmet kapott, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje reagált az őt ért antiszemita vádakra.

Egy nyilvánvalóan fideszes hazudozó megpróbált engem antiszemitának beállítani egy izraeli újságban

– mondta Márki-Zay Péter, utalva arra, hogy korábban a Times of Israel hasábjain Legyőzheti-e egy homofób és antiszemita politikus Orbán Viktor magyar miniszterelnököt? címmel jelent meg egy cikk a Mandinerbe is publikáló szerző, Veszprémy László Bernáttól. Az írást egyébként nem sokkal később törölték a lap blogszekciójából.

Márki-Zay Péter a cikkre reagálva kiemelte: Izrael nagykövete decemberben meglátogatta, ahogy a közelmúltban a Mazsihisz vezetőivel szintén megbeszélték, áttekintették a magyar–izraeli kapcsolatokat.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyenesen nevetségesnek, viccnek nevezte, hogy az említett cikkben megpróbálták antiszemitizmus vádjával befeketíteni. Különösen azt, hogy erre az volt a lapban felhozott legfőbb bizonyíték, hogy az egykori Jobbik-alelnök, jelenleg független országgyűlési képviselő Sneider Tamással közösen fotózkodott, illetve a jobbikos Rig Lajost támogatja ellenzéki jelöltként Tapolcán.

Igen, a Jobbikban nyilvánvalóan korábban felfedezhető antiszemita megjegyzések ellenére együttműködünk a Jobbikkal. Ezt a múltat nem tagadottan természetesen szeretnénk mindannyian magunk mögött hagyni, és szerintem hagyjuk is nagyon jó ütemben magunk mögött. Ugyanakkor a múltat letagadni, eltitkolni nyilvánvalóan senki sem tudja. Ezt vállaltuk, amikor azt mondtuk, hogy a Jobbikkal együtt fogunk építeni egy mindenféle gyűlöletkampánytól, gyűlölködéstől és előítélettől mentes Magyarországot

– sorolta fel érveit a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Különösen felháborítónak tartja az antiszemita vádakban, hogy Orbán Viktor 2017-ben elhunyt kommunikációs tanácsadóját, Arthur Finkelsteint „antiszemita zsidó, homofób melegnek” nevezte.

Márki-Zay Péter szerint korábban arról beszélt: Orbán Viktor hatékonyan tette magáévá az amerikai stratéga módszerét, aki jellemzően olyasmikkel vádolta ellenfeleit, amelyek legfeljebb rá voltak igazak.

Orbán Viktor hazug rágalmakat épít fel korrupt diktatúrája fenntartására, akinek nagy tanácsadója (...) az orbáni kommunikációt meghatározta az utóbbi tizenkét évben, egy teljesen gátlástalan figura volt, mert zsidó létére antiszemita kampányokat vezetett. Miközben Arthur Finkelstein melegházasságban élt, homofób kampányokat is ugyanúgy levezényelt. Ez a történet kicsit emlékezteti önöket Orbánra vagy még inkább Szájerre?

– tette fel a kérdést Márki-Zay Péter. Hozzátette: szerinte kiforgatták a szavait, úgy, hogy a Finkelsteinre vonatkozó megjegyzéseiből úgy hagyták ki az antiszemita jelzőt, mintha a származására és a szexuális orientációjára tett volna negatív, lealacsonyító megjegyzéseket.

A szomorú az, hogy egy izraeli újságban vagy bárhol máshol önök le mernek írni olyan félmondatokat, amelyekből csak épp az igazságot hagyják ki. Most olvastam, és nagyon köszönöm, hogy a magyarországi zsidók képviselői tiltakoztak a Times of Israelnél, és az izraeli újság azóta le is szedte a cikket. Tehát a Fidesz ennyire szánalmas hazudozásba kezdett az én antiszemitizmusomat vádolva, ami nyilvánvalóan, hála istennek, nincs meg

– fogalmazott Márki-Zay Péter.

Nekünk, magyaroknak ki kell állnunk minden magyar testvérünk mellett származásától, vallásától és szexuális orientációjától függetlenül. A fideszes politikusokban is a tolvajlást, a becstelenséget, a hazaárulást szoktam kifogásolni, és nem azt, hogy például melegek vagy éppenséggel zsidók, mert a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés. De nagyon nagyra értékelem azokat, akik Bayer Zsolt pártjában felvállalják, hogy zsidó származásúak, én konkrétan egy ilyenről tudok

– fejtette ki az ellenzék miniszterelnök-jelölje, aki arra is kitért, hogy önkritikát gyakorol, miután munkatársaival a tavaly nyáron kitört Pegasus-botrány idején félreérthető képet tettek ki a hivatalos Facebook-oldalára. Ezen emlékei szerint Orbán Viktor egy izraeli zászló vagy menóra alatt látható egy izraeli látogatása alkalmával.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta: az üzenet sem a részéről, sem az oldalát szerkesztő munkatársak részéről semmiféle homofóbiát nem akart sugallni, az eredeti üzenet az szeretett volna lenni, hogy Orbán Viktor többek között a Pegasus és a hozzá hasonló kémszoftverek beszerzése miatt jár tárgyalni Izraelbe, amelyet később nem terroristák, hanem civilek ellen használtak.

Ennek ellenére Hódmezővásárhely polgármestere elismerte: elhibázott volt a képválasztás a bejegyzéshez.

„Zsidóból vagy melegből van több?” 

Márki-Zay Péter kijelentéseire reagált közösségi oldalán Schiffer András ügyvéd, az LMP volt elnöke, aki úgy fogalmazott:

Mint egy jó sorozat: mindig a legjobb résznél lesz vége. Úgy várom már a vasárnapot, mint kisgyerek a Mikulást, jövő héten talán azt is megtudjuk, hogy zsidóból vagy melegből van több a Fideszben.

„Nem lehetne, hogy inkább írja ki Áder János jövő vasárnapra a választást, és befejezzük ezt az egészet?” – írta ki szintén hivatalos Facebook-oldalán Ceglédi Zoltán elemző, publicista.

Gyöngyösi nyomdokain

Korábban – 2012 őszén – a jobbikos Gyöngyösi Márton a külügyminisztert interpellálva azt kérte,

hogy mérjük fel azt, hogy az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.

Gyöngyösi Márton szavai nyomán hatalmas nemzetközi felháborodás lett. A jobbikos politikus 2019-ben a Válasz Online-nak adott interjúban a felszólalásával kapcsolatban azt mondta: a kérdésfelvetés nem neki jutott eszébe, felelőtlenül elvállalt egy feladatot, amellyel a szíve mélyén nem értett egyet, ennek megfelelően nem is tudta kivitelezni. Gyöngyösi Márton szerint a kérdést rosszul tette fel, és valójában arra irányult volna, hogy az izraeli–magyar kettős állampolgárok vonatkozásában ki kell szűrni „a nemzetbiztonsági kockázatot”.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. november 30-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok