Index Vakbarát Hírportál

Világviszonylatban is csúcstechnológia a Semmelweis Egyetem új eszköze

2022. január 10., hétfő 17:13

Fotonszámláló detektorral rendelkező CT-készüléket adtak át a Semmelweis Egyetemen hétfőn.

Az Orvosi Képalkotó Klinikán üzembe helyezett berendezés által gyorsabb és pontosabb diagnózis várható, a bevitt sugárdózist – a fotonszámláló technológiának köszönhetően – csaknem a felére csökkenti.

Az átadáson Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: az elmúlt hét évben a mostani már a negyedik alkalom, hogy az egyetemen a világ egyik legmodernebb képalkotó berendezését bocsátják rendelkezésre. Emlékeztetett arra is, hogy a Semmelweis Egyetem egy év alatt több mint 140 helyet javított a nemzetközi ranglistán.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy igazi mérföldkőhöz érkezett az egyetem, hiszen ilyen modern technológiájú berendezést Európában eddig még nem helyeztek üzembe. Most a világon egy időben húsz ilyen CT-t adtak át – jegyezte meg.

Maurovich-Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója a berendezést bemutatva elmondta, a Siemens Healthineers Naeotom Alpha CT-készüléke egyedülálló fotonszámláló technológiájának köszönhetően a hagyományos CT-kel szemben sokkal részletesebb térbeli felbontást tesz lehetővé, így akár a néhány milliméteres kóros elváltozások – a daganatoktól a meszes erekig, szűkületekig – is azonosíthatók a segítségével.

Hozzátette: 

A berendezés akkora újításnak számít, mint amikor a fekete-fehér tévéről színesre váltottunk.

A Semmelweis Egyetem képalkotó klinikáján átadott új, egyetemi forrásból beszerzett készülék mintegy egymilliárd forint értékű. Oroszné Vincze Rita, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Semmelweis Egyetem és a vállalat között két éve indult szoros kutatás-fejlesztési együttműködés. Az új berendezéssel egy szívdobbanás ideje alatt a teljes szív leképezhető – fogalmazott. 

(via MTI)

(Borítókép: Egy beteg szívbillentyű-ellenőrző vizsgálata látható a képernyőn, amelyet a világviszonylatban is új fotonszámláló detektorral rendelkező CT-készülék készített a berendezés átadóünnepsége napján a fővárosban, a Semmelweis Egyetemen, az Orvosi Képalkotó Klinikán 2022. január 10-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok