Index Vakbarát Hírportál

Ennyi időn belül kaphatja el újra a vírust, aki már átesett rajta

2022. január 10., hétfő 05:55

Rusvai Miklós állatorvos-virológus szerint három hónap után újra elkaphatja a vírust, aki már átesett rajta.

Vannak arról beszámolók, hogy valaki az előző megfertőződése után újra pozitív lett. Egyik ismerősöm például szeptember elején átesett a betegségen, majd decemberben teljesen gyanútlanul utazott volna. A repülőtéren tesztelték, és egyből karanténba került, mert semmi jelét nem érezte annak, hogy beteg lenne, de a PCR-tesztje pozitív lett. Ez négy hónappal az előző betegsége után történt, de vannak beszámolók arról, hogy három hónap elteltével is történt már ilyen. Körülbelül három hónap az újrafertőződés lehetőségének alsó időintervalluma

– válaszolta a szakember a Ripost megkérdezésére. Továbbá elmondta, hogy ezekben az esetekben a bekövetkező újrafertőződések enyhébbek, mint az előzők, sőt sokszor teljesen tünetmentesek.

Valamint állítja, nincs nagy valószínűsége annak, hogy két-három héten belül újra megbetegszik az ember. Ilyen esetekben inkább arra lehet gondolni, hogy nem tűnt el teljesen a koronavírus a beteg szervezetéből, vagy valami más okozza a megbetegedést.

Az Index nemrég cikkezett arról, hogy az omikron-fertőzés esetén akár ötszörös is lehet az újrafertőződés esélye. Rusvai a lapnak arról is beszélt, hogyan lehetséges a delta- és az omikron-variáns kereszteződése, valamint választ adott arra a kérdésre, hogy számíthatunk-e újabb kereszteződésekre.

Elmondása szerint akkor jöhet létre a deltakron (az omikron és a delta közös variánsa), ha a koronavírus két különböző típusával egyidejűleg megfertőződik valaki. A szakember kiemelte, hogy további vírusvariánsok létrejöttére is számíthatunk, mivel a mutáció és a rekombináció a két fő hajtóereje a vírusevolúciónak.

A vírus velünk marad, de egyre csökkenő mértékben okoz problémát. Olyan lesz majd, mint a nátha, az is minden ősszel-télen jelentkezik, csak nem okoz fejfájást az egészségügynek

– mondta a szakember arra a kérdésre, vége lesz-e valaha a koronavírus-járványnak.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok