Index Vakbarát Hírportál

Az intenzív osztályokon kezelt betegek hetven százaléka oltatlan volt a negyedik hullámban

2022. január 11., kedd 07:41

Először hozott nyilvánosságra adatokat a kormány arról, hogy az intenzív osztályokon fekvők hány százaléka nem volt beoltva a negyedik hullám idején – közölte az RTL Klub híradója. 

A negyedik járványhullám kezdete, azaz szeptember eleje óta összesen 456 ezer ember fertőződött meg koronavírussal Magyarországon, mondta el Kásler Miklós vasárnap. Az elmúlt négy hónapban 17 ezren kerültek kórházba a fertőzés miatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője most beszélt először arról, hogy közülük hányan oltatlanok. 

A kórházba kerülők hatvan százaléka nem részesült oltásban, negyven százaléka igen. A kórházba kerülők közül 1850 személyt kellett intenzív osztályon kezelni. Közülük 70 százalék nem volt oltott, és 30 százaléka oltott volt

– mondta el Kásler Miklós. 

Rékasi Balázs orvos, egészségügyi közgazdász azt mondta, a saját praxisában azt látja, hogy a kórházba kerültek többsége idős ember, és kínai vakcinát kapott. Elmondása szerint maga a gyártó sem tesztelte az oltóanyagot a 60 évnél idősebb korosztályban. Azóta pedig az a tapasztalat, hogy az oltottan kórházba kerültek között magasabb azok aránya, akik Sinopharmmal lettek beoltva, és idősebbek. 

Az emberi erőforrások minisztere vasárnap arról is beszélt, hogy elkezdődött Magyarországon az ötödik hullám, és amennyiben nem nő jelentősen az átoltottság, akár naponta 13 ezer fertőzöttje és kétszáz halottja is lehet a járványnak idehaza. 

A miniszter elmondta, hogy  az omikron okozta hullám  január 1-je és május 1-je között várható; a járványhullám csúcsán pedig még a 13 ezret is meghaladhatja a fertőzöttek száma, a napi kórházi betegszám elérheti a kilencezret. Kásler Miklós hangsúlyozta ugyanakkor: ezek a számok akkor lehetnek, ha nem jön egy újabb mutáns, illetve nem nő  az átoltottság . A miniszter  az omikron-variáns ról elmondta, hogy esetében számos mutáció figyelhető meg, csak a tüskefehérjét illetően 32-t írnak le, ami azt jelenti, hogy rendkívül módon megváltozott az eredeti  koronavírus

(via RTL Klub)

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok