Index Vakbarát Hírportál

Érvénytelen szavazásra buzdítanak civil szervezetek

2022. január 11., kedd 19:25

Tíz civil szervezet érvénytelen szavazásra buzdít az április 3-ára kiírt népszavazáson mindenkit, „hogy Magyarországon mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk”.

Az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért érvénytelen szavazásra buzdít az április 3-ára kiírt népszavazáson minden szavazópolgárt, „hogy Magyarországon mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk”. 

A népszavazás két okból is különösen aljas. Egyrészt a kérdések megfogalmazása azt sugallja, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről, másrészt sérti az LMBTQI-emberek méltóságát. A Fidesz–KDNP-kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre 

– olvasható a közleményben. Az érvénytelen voks legegyszerűbb módja szerintük az, ha a választási lapon az „Igen” és a „Nem” karikát minden népszavazási kérdésnél egyaránt beikszeljük. 

„Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. 

Mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki szexuális vagy nemi kisebbségekhez tartozik: legyen ő az unokaöcsénk, nagynénénk, barátunk, kollégánk, tanárunk vagy éppen a csapattársunk. Olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol az ő biztonságuk is ugyanolyan fontos, ahol nem érheti atrocitás szeretteinket az utcán, a tömegközlekedésen vagy a munkahelyén

– mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője. Varga Judit igazságügyi miniszter 2021. július 21-én nyújtott be öt népszavazásra javasolt kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). 

(Borítókép: Szavazóurnák az önkormányzati választásokon 2019. október 13-án Budapesten. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok