Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint a jogvédőknek nincs helyük Kazahsztánban

2022. január 11., kedd 18:10

Az európai uniós vezetők eddigi állásfoglalásaival szembehelyezkedve Kaszim-Zsomart Tokajev oldalára állt a magyar kormány a kazahsztáni konfliktusban. Szijjártó Péter már tegnap is a kazah állam állítólagos megtámadásáról beszélt, ma pedig államcsínyt említett, és kijelentette, hogy nincs helyük a jogvédő szervezetek kritikáinak. Úgy tűnik, a kérdésben a V4-tagállamok között sincs egyetértés.

Nyíltan állást foglalt a Kaszim-Zsomart Tokajev-rezsim mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Államok Szervezetének külügyminiszteri tanácsának virtuális ülésén, amelyen a politikus megfigyelőként vett részt. Ezzel a magyar kormány ismét szembehelyezkedett az európai uniós vezetők eddigi nyilatkozataival.

Szijjártó Péter a kazah és az orosz elnök véleményét magáévá téve már tegnap is azt állította, hogy „Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot”. Beszámolója szerint a kazah elnökkel Orbán Viktor miniszterelnök is tárgyalt telefonon, illetve segítséget ajánlott neki, miután Kaszim-Zsomart Tokajev pénteken arra adott parancsot, hogy a rendvédelmi szervek figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet a tüntetőkre.

„Nincs helyük a jogvédőknek”

A mai virtuális ülésen Szijjártó Péter azt mondta, Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke Közép-Ázsia stabilitása, ezért a kormány támogatja a „béke és rend” helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban. Ezt követően destabilizációs kísérletről és államcsínyről beszélt. Tájékoztatása szerint közös nyilatkozatot fogadtak el a délelőtti virtuális tanácsülésen, amelyben elítélték az erőszakot, a „vandál cselekedeteket”, valamint kinyilvánították szolidaritásukat a kazah emberekkel, és részvétüket fejezték ki a halálos áldozatok miatt. Az erőszakhullámba torkolló tüntetésekről – amelyek következtében vasárnapig mintegy 164 ember halt meg – azt mondta: 

Pontosan tudjuk tapasztalatból, hogy mi szokott ilyenkor történni a nemzetközi politikai színtéren: általában jönnek az úgynevezett emberi jogvédő szervezetek, jönnek bizonyos országok, jönnek a nemzetközi szervezetek, akik majd mindenfajta kritikákat akarnak megfogalmazni, meg el akarnak fogadni elítélő nyilatkozatokat. Én azt gondolom, hogy ennek most elejét kell venni, ennek itt nincsen helye.

Közölte, szerinte inkább azt kell biztosítani, hogy a jövőben megelőzhetők legyenek az elmúlt napokban látott erőszakos cselekmények.

Nem szabad felmentést adni semmilyen erőszakos esemény kapcsán az elkövetőknek, és nem szabad teret engedni a terrorista vagy szélsőséges ideológiát terjesztő szervezeteknek

 – mondta a miniszter, hozzátéve: szerinte a hatóságoknak lassan sikerül „úrrá lenni az erőszakos eseményeken”. A Szabad Európa szeretett volna a végére járni Szijjártó Péter kijelentéseinek, például hogy a magyar kormány milyen szervezeteket sejt a kazah alkotmányos rend ellen indított „jól koordinált akció” mögött, de sem a külügytől, sem Orbán Viktor kabinetjétől nem kaptak választ. 

Arról is kérdezték, hogy a miniszter szavai azt jelentik-e, hogy Magyarország automatikusan megvétóz minden, a külső beavatkozást esetleg elítélő vagy emberi jogokért kiálló nyilatkozatot, de egyelőre erre sem érkezett semmilyen reakció.

Az uniós vezetők és a V4-ek álláspontja

Az eddigi, vezető uniós politikusoktól érkező állásfoglalások ugyanis ezúttal sem azonosak Orbán Viktor és Szijjártó Péter véleményével. Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője közleményében például arra sürgette a hatóságokat, hogy 

ebben a nehéz időszakban is tartsák be kötelezettségvállalásaikat, beleértve a polgárok emberi jogainak és alapvető szabadságjogainak tiszteletben tartását, különös tekintettel a gyülekezési szabadságra, a véleménynyilvánítás szabadságára és a média szabadságára.

Kaszim-Zsomart Tokajevvel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszélt hétfőn telefonon, ő ugyancsak amiatt fejezte ki aggályait, hogy Tokajev figyelmeztetés nélküli tűzparancsot adott ki a rendvédelmi szerveknek. Erre a kazah elnök állítólag úgy reagált, hogy eddig nem vetették be a fegyveres erőket békés tüntetők ellen, és ezután sem teszik.

Egyetértés a V4-ek között sincs, Jan Lipavský cseh külügyminiszter például azt írta a Twitteren:

Egy olyan elnöknek, aki parancsot ad civilek figyelmeztetés nélküli lelövésére, nincs szüksége szolidaritásra. A mi szolidaritásunk a kazah népé.

Zbigniew Rau lengyel és Ivan Korčok szlovák külügyminiszter egyelőre kevésbé nyílt állásfoglalásokat tettek: mindketten párbeszédet és az erőszak befejezését sürgették. Zbigniew Rau az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kötelezettségvállalásainak betartatására emlékeztette Mukhtar Tleuberdi kazah külügyért.

(via Szabad Európa, MTI)

(Borítókép: Szijjártó Péter a V4+Törökország külügyminiszteri találkozó után tartott sajtótájékztatón a Puskás Arénában 2021. ddecember 21-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok