Index Vakbarát Hírportál

„Mindenkiről mindent tudunk” – Újabb hangfelvételen beszél a romaügyi kormánybiztos

2022. január 11., kedd 16:19

Nemrégiben a Népszava szellőztette meg, hogy a kormánybiztos egy zárt körű rendezvényen szerződéseket ígért körön belül lévő roma képviselőknek, illetve arról beszélt: BM-esként mindenkiről sok mindent tud. Most újabb anyag birtokába jutott a lap.

A Népszava most azt írta, hogy Sztojka Attila az újabb hangfelvételen is BM-es kapcsolatairól beszélt egy találkozón az Országos Roma Önkormányzat azon képviselőinek, akik a kormánypárti Lungo Drom szövetségéhez tartoznak.

Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki mikor mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti nevetek is rajta lett volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig

– fogalmazott a Népszava szerint a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója. Azt is mondta:

Talán ebben a körben azt is elmondhatom, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választást.

De arról is beszélt, miért jó, ha a Fidesz látja, hogy tántoríthatatlanok a találkozón jelen lévő roma képviselők.

Higgyétek el, ha látni fogja a Fidesz, hogy tántoríthatatlanok vagytok, akkor rövid időn belül feladatba lesz adva nekik, hogy álljanak szóba veletek.

A Népszava szerint Sztojka Attila szájából a következő is elhangzott:

(…) van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá, és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle.

A Népszava arról is beszámolt, hogy már előző cikkük megjelenése előtt is szerették volna Sztojka Attilát megszólaltatni, a kormánybiztos azonban nem reagált érdemben.

Később a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság közleményt adott ki, ebben azt írták: a kormánybiztos „minden olyan tevékenységet elítél, rosszindulatú hangulatkeltésnek minősít, amely a roma nemzetiségi önkormányzatok kohéziójának megteremtésére irányuló erőfeszítéseit” akadályozza. Az újabb hanganyag után is keresték a kormánybiztost, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

Válaszokat és lemondást követelnek

A Demokratikus Koalíció kedden közölte: alig egy hete derült ki, hogy Orbán Viktor bizalmi embere, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosként tevékenykedő Sztojka Attila „megpróbálta megvesztegetni és megzsarolni az Országos Roma Önkormányzat több tagját”. Mára újabb hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyen a Belügyminisztérium kötelekéhez tartozó Sztojka Attila „fenyegetően kijelenti”, hogy BM-esként konkrét információi vannak a jelen lévő képviselők magánéletéről, személyes kapcsolatairól, tartózkodási helyéről.

A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy az Orbán-kormány egyik kormánybiztosa nem elég, hogy „vesztegetéssel, de nyílt fenyegetéssel és zsarolással próbálja együttműködésre bírni az Országos Roma Önkormányzat tagjait”.

A DK már az első hangfelvételek kiszivárgása után azonnali vizsgálatot és felelősségre vonást követelt, de mivel ez nem történt meg, most a párt a miniszterelnökhöz fordul. Több kérdésre is választ várnak:

A DK szerint ideje egyértelmű válaszokat kapniuk „az Orbán-rendszer újabb mocskos botránya kapcsán”. 

Az MSZP felszólította Orbán Viktort és Pintér Sándort, hogy mentsék fel Sztojka Attilát valamennyi pozíciójából.

Az új hangfelvétel továbberősíti a hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanúját, ezért Sztojka Attilának távoznia kell a közéletből! Azonban úgy tűnik, hogy a bukott fideszes politikus önszántából nem hajlandó lemondani, ezért az MSZP felszólítja Orbán Viktort és Pintér Sándort, hogy intézkedjen a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, egyben a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója felmentéséről és elszámoltatásáról!

– közölte a párt.

A Belügyminisztérium a Telex érdeklődésére közölte, hogy Sztojka István a nemzetbiztonsági szolgálatok, bűnüldöző szervek nemzeti minősített dokumentumainak megismerésére nem jogosult. „A főigazgatóság közismerten nem nemzetbiztonsági vagy bűnüldöző szerv, így titkos információgyűjtés folytatására, leplezett eszközök igénybevételére nem jogosult” – fogalmazott a tárca a lapnak.

A Népszava által korábban ismertetett felvételen Sztojka Attilát név szerint is bemutatták, aki a lap szerint részben a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság révén szerződéseket kínált azoknak a képviselőknek, akik „ebben a körben benne vannak”. Azt is mondta: „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”. Ehhez azonban hozzátette: „Félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni.”

Nem sokkal később az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Agócs János már arról beszélt: nemrégiben volt egy találkozója Sztojka Attilával, aki akkor kijelentette, hogy ha az elnök nem támogatja a kormányközeli Farkas Félix roma parlamenti szószólót, akkor mindent elkövet, hogy ellehetetlenítse. Egyébként az ORÖ elnöke Sztojka Attila kijelentésével kapcsolatban – hogy BM-esként mindenkiről tud mindet – Agócs János azt mondta, szerinte ő és az ORÖ vezetőinek telefonját lehallgatják.

(Borítókép: Sztojka Attila 2021. augusztus 26-án. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok