Index Vakbarát Hírportál

Amíg nincs lista, nincs teljes értékű kampány sem a Momentum elnöke szerint

2022. január 12., szerda 12:07

A közös sikert gátolják azok a pártok, amelyek visszatartják az aktivistáikat – mondta Donáth Anna a SzabadEurópa.hu-nak adott interjúban arra a kérdésre, hogy állítólag a DK jelöltjei nem kampányolnak. Hozzátette, hogy amióta ő a Momentum elnöke, azt üzeni pártja tagjainak, hogy függetlenül attól, hogyan alakult az előválasztásuk eredménye, menjenek, csinálják.

A Momentum ugyanis azért jött létre a Nemzeti Együttműködés Rendszere kellős közepén, hogy ne nekünk kelljen elmenni, hanem menjen el ez a korrupt kormány. Nagyon szeretném, ha a többi ellenzéki párt ugyanígy állna ehhez a kérdéshez.

Ron Werber kampányszakértő egy vele készült interjúban az ellenzéki kampánnyal összefüggésben kritikus véleményt fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy választásokat csak egyéni körzetekben lehet nyerni, nem tévéstúdiókból, nem sajtótájékoztatókról és nem is szép szlogenek vagy grafikák révén. 

Donáth Anna megerősítette, hogy a DK vezetésének volt olyan állítása, hogy elég megvárni a listaállítással a februárt. Ezzel szemben ő azt képviseli, hogy amíg különböző olyan hatalomtechnikai és pártpolitikai kérdések nyitva vannak, mint a listaállítás, addig az összellenzék nem fog tudni teljes erőbedobással kampányolni, hiszen a figyelem máshova kerül. 

Nagyon szeretném ezt a kérdést a lehető leggyorsabban lezárni, mert amíg nincs megegyezés, nincs teljes értékű kampány.

Emlékeztetett rá, hogy Márki-Zay Péter többször elmondta: sürgetően szükséges pontot tenni az összes vitás kérdés végére: lista, program, árnyékkormány. Onnantól kezdve már csak arról kell beszélni, hogy hol, mikor, milyen felállásban fogja képviselni ezeket a pontokat az ellenzéki összefogás.

A kampánykommunikáció kapcsán azt is megjegyezte, hogy például hiába gondolják azt,

hogy 2030-ra el kell jutnunk a négynapos munkahéthez, ha nem tudjuk elmesélni, hogy a mai Magyarországról hogyan jutunk el 2030-ig. Ugyanis ma Magyarországon az emberek többségének az a megélése, hogy heti hétnapos munkából sem tud kijönni a hónap végére.

A politikus ebből arra következtet: a hogyan kérdések mindig a legfontosabbak. Ezért ügyelnek arra, hogy a programnak külön költségvetési fejezete legyen, ne csak légből kapott ígérgetésekkel találkozzanak a választók. Az egészségügy, az oktatás, a lakhatási kérdések rendezése felvetésekor azt is meg kell mondani, hogy miből.

A köztársasági elnök megválasztásáról úgy fogalmazott: ez még mindig vita tárgya, hiszen ez egy ismételt csapdahelyzet a Fidesztől. Az ellenzéknek állítania kell egy közös köztársasági elnököt.

Az egy napon zajló képviselőválasztás és népszavazás Donáth Anna szerint valójában egyetlen népszavazás, ez pedig arról szól, hogy Orbán Viktor marad-e a miniszterelnök, vagy sem. Azzal egyetért, hogy kell közös ellenzéki álláspont, minél hamarabb.

Nincs vita a hat párt között abban, hogy a homofób népszavazás bevonása a választás napjára figyelemelterelés és dezinformáció.

Szavai szerint a hat párt, plusz egy hetedik szereplő közös irányáról lassan, döcögve születnek a döntések. A pártok vezetői ígéretet kaptak, hogy a héten az összes vitás pont végére pont kerül.

A rendszerellenes választók már nagyon várják a közös ellenzéki együttműködés irányát.

Nagyon problematikus, ha még mindig vannak kérdőjelek az emberek fejében a kormányváltás kapcsán. A mi dolgunk az, hogy a kérdőjeleket minél hamarabb felkiáltójelekké változtassuk.

Nem az a legnagyobb probléma, hogy a narratíva jó-e vagy nem. Az ellenzék elő tud állni pozitív üzenettel, egy alternatív Magyarország-képpel. A kérdés most az lesz, hogy mennyire lesznek képesek ezt egységesen és hitelesen átadni az embereknek. Tapasztalata szerint a különböző pártok aktivistái együtt vannak a terepen. A választók együtt beszélgetnek ezekről a témákról. Ezen múlik a kormányváltás, nem azon, hogy Facebookon ki hogyan kommunikál és melyik csapdába fut bele.

(Borítókép: Donáth Anna 2022. január 5-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok