Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: legalább tíz évig még nem nyilvánosak az operatív törzs dokumentumai

2022. január 12., szerda 15:11

Tíz évre titkosítják az összes olyan dokumentumot, amely az operatív törzs üléseihez, döntéseihez kapcsolódik.

Az operatív törzs számos alkalommal ülésezett a koronavírus-járvány kezdete óta, és a járvány elleni védelem egyik meghatározó szervévé vált Magyarországon. Azt viszont, hogy pontosan mi hangzott el az üléseken vagy mi alapján hozták meg egyes döntéseiket, 2030-ig biztosan nem fogjuk megtudni. 

A döntéshozó szerv néhány dokumentumát a hvg.hu próbálta meg kikérni, így derült ki az, hogy tíz évre titkosítottak mindent.

Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok, és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak

– válaszolta Lakatos Tibor rendőr dandártábornok a hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszolva. Mindezt az információszabadságról szóló törvény egyik paragrafusára hivatkozva mondta, amely szerint minden, döntés-előkészítőnek minősülő adat alapvetően tíz évig nem nyilvános (az adatkezelő ugyanakkor ezeknél is engedélyezheti az adatok megismerését az ehhez „fűződő közérdek súlyának mérlegelése” után).

Az adatigénylésre válaszolva mindössze egy adatot közöltek: azt, hogy az operatív törzs a járvány kezdete óta – tavaly november 25-ig bezárólag – összesen 159-szer ült össze. A koronavírus-járvány harmadik hullámáig Müller Cecília országos tiszti főorvos vezetésével naponta tartottak sajtótájékoztatókat a fejleményekről. Utána ezek már elmaradtak, de a szervezet azóta is rendszeresen összeül, a legfontosabb járványügyi döntéseket továbbra is ők hozzák. 

(via hvg.hu)

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő [szemben, b2], Pintér Sándor belügyminiszter [szemben, b], Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter [j3] és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára [j2] a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 26-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok