Index Vakbarát Hírportál

MÁV: január 1-jétől tíz százalékkal növekednek a bérek

2022. január 12., szerda 17:03

A hároméves bérmegállapodásnak megfelelően 2022. január 1-jétől tíz százalékkal nőnek az alapbérek a MÁV–Volán-csoport társaságainál. A csoport a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel  a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó megtakarítást  – közölte a MÁV szerdán az MTI-vel.

Ismertették, hogy a munkáltató az alapbéremelést a 2021. december 31-én érvényes besorolás szerinti alapbérekre hajtja végre. Amennyiben a béremelés után a munkavállaló besorolási bére nem éri el a rá vonatkozó irányadó bérminimumot – minimálbérnél a kétszázezer forintot, garantált bérminimumnál a 260 000 forintot –, azt kiegészítik a megfelelő értékre.

Hangsúlyozták: a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó megtakarítást a MÁV–Volán-csoport a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel tulajdonosi joggyakorló jóváhagyással. A bértorlódások kezelésére a rendelkezésre álló források alapján kidolgozott javaslatot a munkáltató a csoportszintű érdekegyeztető tárgyalásokon a következő hetekben egyezteti az érdekképviseletekkel.

A Volánbusznál – tekintettel a belső integrációs folyamatra – a tíz százalék béremelés esetleges differenciálásáról a kollektív szerződést kötő feleknek kell megállapodniuk – közölte a MÁV.

Rovatok