Index Vakbarát Hírportál

Új feltételekkel indul az oktatás a katonai alapképzési szakokon ősztől

2022. január 12., szerda 06:49

Ősztől már új feltételekkel lehet tanulni a katonai alapképzési szakokon – tette közzé a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a honlapján.

Az oktatási intézmény felidézi, a Magyar Közlöny 235. számában, tavaly december 21-én megjelent, az egyes törvények honvédelemmel és rendvédelemmel összefüggő módosítását, és ez alapján tudatta, hogy az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán új feltételekkel kezdhetik meg tanulmányaikat a 2022/23-as tanévben a katonai alapképzési szakokra sikeresen felvételiző hallgatók.

Ez a jogszabály újraszabályozta a honvéd tisztjelöltek jogállását. Ennek értelmében a honvéd tisztjelölt a képzés időtartama alatt kettős jogállásban, nemcsak hallgatói, hanem szerződéses szolgálati viszonyban is folytatja tanulmányait. Az új jogszabály megjelenése a felvételi eljárásban nem jelent változást.

A honvéd tisztjelölt szerződése alapképzése befejezését követően további 10 évvel meghosszabbodik, és ezalatt már a szerződéses szolgálati viszony szerinti általános szabályok vonatkoznak rá.

Az NKE kiemeli, hogy a Magyar Honvédség azt vállalja, hogy a hallgató honvédtiszti tanulmányait támogatja, azok sikeres befejezését követően tiszti állományba veszi, és megfelelő szolgálati beosztásban foglalkoztatja.

A honvéd tisztjelöltet az állományba vételi szerződésben első hallgatói rendfokozatába kell kinevezni.

A honvéd tisztjelölt rendfokozata:

Az iskola azt is részletezi, hogy a honvéd tisztjelölt havonta a miniszter rendeletében meghatározottak szerinti illetményre jogosult. Az illetmény alapilletményből és tanulmányi díjból, valamint illetménypótlékból áll. Az alapilletmény legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összeg – 2022. január elsejétől a kormányrendelet szerint a havi bruttó garantált bérminimum 260 ezer forint. Az alapilletmény évfolyamonkénti eltérő mértékét, a tanulmányi díj mértékét és az illetménypótlék összegét a miniszter rendeletben állapítja meg.

(via MTI) 

Rovatok