Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a megállapodás, ennyivel keresnek többet a BKV dolgozói

2022. január 13., csütörtök 15:12

Átlagosan 15 százalékos alapbérfejlesztésben állapodtak meg a BKV munkáltatói és munkavállalói oldalának képviselői csütörtökön – tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A BKV közleménye szerint a 2022-es végleges bérmegállapodás az igazgatóság jóváhagyásával lép majd életbe. A megállapodás az átlagos 15 százalékos mértékű alapbérfejlesztésen kívül – amely január 1-jétől érvényes – azt is tartalmazza, hogy a BKV-nál eltöltött idő elismeréseképpen 2021-ben bevezetett Budapest-pótlék mértéke szintén 15 százalékkal emelkedik.

Ugyancsak 15 százalékkal nő a diplomás munkakörben foglalkoztatottak bérminimuma, és a jutalomalap is 15 százalékkal, 195 ezer forintra emelkedik.

A megállapodás szerint a munkavállalók 2022-ben is jogosultak az év végi, egyösszegű juttatásra, amelynek összege húszezer forintra emelkedik az adójogszabályok által biztosított mérték szerint.

Mint azt megírtuk, idén összességben 10,5 milliárd forintból fejleszti a béreket a főváros a BKV-nál. Ebből mintegy 8,8 milliárdot a főváros a saját büdzséjéből ad, 1,7 milliárd forint pedig az állami járulékcsökkentés eredménye, amelyet a BKV házon belül tarthat. Az átlagosan 15 százalékos emelés a főváros és a bérszövetségbe tömörült szakszervezetek által a nyáron aláírt, hároméves bérpolitikai megállapodásnak köszönhető, az ugyanis a minimálbér-emelés mértékéhez köti a fővárosi cégek bérfejlesztését.

Rovatok