Index Vakbarát Hírportál

Semjén Zsolt: Ott van Bambi, veszélyes az állatok humanizálása

2022. január 13., csütörtök 05:58 | aznap frissítve

A vadászat kitörölhetetlen az emberiség történetéből, a vadászat az ember antropológiai öröksége – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes A vadászat választott engem című könyvének szerdai budapesti bemutatóján.

A Nimród Könyvek nevű sorozat első kötete Semjén Zsolt vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt újságíró novelláit tartalmazza. Az írásokat Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai és Vásáros Zsolt építész installációi egészítik ki. A kötet előszavát Farkas István piarista atya írta, teológiai távlatot adva a műnek – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt elmondta: a céljuk az volt, hogy a vadászoknak és a nem vadászoknak is útravalót adjanak. Érveket mutatnak a vadászoknak arról, hogy miért helyes vadászni, azoknak pedig, akik nem vadásznak, abban segít, hogy élményszerűen gondolhassák át a vadászat lényegét, szükségességét – fogalmazott. 

A KDNP-s politikus azt mondta, hogy őseink „99 százaléka vadászott”, és ha ők nem lettek volna sikeres vadászok, akkor mi nem lennénk, és a vadászat ellenzői sem lennének. Nem azt kell tehát megmagyarázni, hogy miért vadászik valaki, hanem azt, hogy miért viseltetik valaki előítéletes ellenérzéssel a vadászat és a vadászok iránt – vélte Semjén Zsolt. 

A miniszterelnök-helyettes a Walt Disney Bambiját említve veszélyes tendenciának nevezte az állatok ilyen humanizálását, az ember és az állat egy szintre helyezését, amelytől már csak egy lépés az ember dehumanizálása. Azt mondta, hogy minden élőlényt megillet tisztelet és bizonyos jogok a természet rendjének megfelelően, de az ember az ember, az állat pedig állat, s a vadászok a természet rendjét képviselik.

A kötet hamarosan románul is megjelenik, de készül a spanyol, a szlovák, a szerb, a német, az angol és az orosz nyelvű fordítás is – közölte Semjén Zsolt.

Bayer Zsolt elmondta: hatéves korában döntötte el, hogy vadász lesz, akkor olvasta Kittenberger Kálmán A Kilimandzsárótól Nagymarosig című munkáját. A vadászat választott engem című kötet első novellája is erről szól, hogy egy gyereket miként tud egy könyv rabul ejteni és meghatározni egy életre – tette hozzá.

(via MTI) 

Rovatok