Index Vakbarát Hírportál

Merkely Béla: Ilyen tünetei vannak az omikron-variánsnak

2022. január 14., péntek 19:23

Az ötödik hullám az omikron-variáns terjedésével indult el; valamennyi oltatlan meg fog fertőződni; az omikron miatt nagyon gyorsan nagyon magas járványügyi adatok jelennek meg napról napra – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A professzor a Magyarország Kormánya Facebook-oldalra feltöltött videóban öt kérdést válaszol meg, ezek főként a koronavírus új, Dél-Afrikában elsőként azonosított vírusvariánsával kapcsolatosak. 

Mint megírtuk, a reggeli órákban közölt járványügyi adatok szerint csütörtökről péntekre 8921 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, meghalt 73 beteg. Kórházban 2611 beteget ápolnak, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma 1 158 509, az aktív fertőzötteké 128 268 főre nőtt.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában hangsúlyozta: januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap az oltópontokon. Mindenkit arra kért, hogy kövesse a háziorvosok tájékoztatását, hiszen ők több oltási napot is tartanak. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: a magyarországi megbetegedések 29 százalékát már az omikron-variáns okozza. Az, hogy hányan fertőződhetnek meg, az ország átoltottságának szintjétől, valamint a lakosság egészségi állapotától is függ.

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtökön Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón, hogy február 15-től kezdve a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át. Ezáltal azok, akik csak átestek a fertőzésen, többé nem kaphatják meg a védettségit, ráadásul innentől kezdve a két oltás helyett háromra lesz szükség. Az oltásokat a QR-kód vizsgálatával fogják ellenőrizni.

(Borítókép: Merkely Béla. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok