Index Vakbarát Hírportál

Kikukázott telefonokkal enyhítik a digitális analfabetizmust

2022. január 15., szombat 15:13

Miközben az okoseszközök a hétköznapi élet rengeteg területén nyújtanak nélkülözhetetlen segítséget a kapcsolattartásban, a munkában és az ügyintézésben, sok családban még mindig nem vagy csak korlátozottan érhetők el. Ezen a helyzeten igyekszik javítani a NIOK Alapítvány, együttműködve a Mobildonor Programmal. A kooperáció segítségével sok rászoruló jutott már használt, de jól működő okostelefonhoz.

A Mobildonor Program keretében a szervezet honlapján készülékfelajánlóként és készülékigénylőként egyaránt lehet jelentkezni.

Eddig már több mint hétszáz készülék érkezett A MOBILDONOROKTÓL.

Mindennek azért van különösen nagy jelentősége, mert Magyarországon nagyjából a lakosság negyede használja az országos átlagnál magasabb szinten ezeket az eszközöket, miközben egy ugyanekkora arányú népesség szinte digitális analfabétának számít, ami azt jelenti, hogy képes ugyan egyszerűbb feladatokat elvégezni a telefonon, például híreket olvasni, de nem tud vásárolni, üzenetet küldeni, Ügyfélkaput használni; ami jól mutatja, hogy van értelme fejleszteni – nyilatkozta a Képmásnak Gerencsér Balázs, a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) igazgatója.

A legfőbb gond az, hogy okoseszközök nélkül, illetve a digitális eszközök használatának képessége nélkül élők nehezebben találnak munkát,

illetve nem tudnak dolgozni vagy részt venni az oktatásban. A koronavírus-járvány felerősítette mindezeket a hátrányokat, hiszen a távoktatás és az otthoni munkavégzés széles körű elterjedésével nélkülözhetetlenné vált a technológia.

A diákok otthoni tanulása számítógép vagy megfelelő internetkapcsolat nélkül szinte lehetetlen

– mondja az igazgató.

Éppen ezen segíthet a Mobildonor Program, amelynek keretében a szervezők tavaly olyan használt okostelefonokat gyűjtöttek össze a Telekom és a cég ügyfeleinek segítségével, amelyek már a fiókban porosodtak, de még működőképesek voltak. Ezeket megtisztították a rajtuk tárolt adatoktól, átvizsgálták technikai szempontból, és ezután kerültek az új felhasználókhoz.

Ezzel a metódussal egyszerre lehet örömöt szerezni valakinek, illetve óvni a környezetet – mondja Gerencsér Balázs, hozzátéve, hogy idén felveszik a laptopokat is a programba, és várhatóan különböző cégektől is érkeznek majd felajánlások.

(Borítókép: Matt Cardy / Getty Images)

Rovatok