Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Ez ostobaság, felelőtlenség és szakmaiatlanság

2022. január 17., hétfő 18:11

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a járványkezelésről, az élelmiszerárstopról, a népszavazásról és az államfőjelölésről is beszélt.

Márki-Zay Péter szokásos, vasárnap esti élő bejelentkezésében – ezúttal Simon Andrással az oldalán – először a magyar járványkezelést kritizálta, többek között úgy fogalmazott, hogy „amikor lopni lehetett, akkor Szijjártó Péter volt a felelős”, Pintér Sándor belügyminiszter pedig „szolgálati jogviszonnyal igyekszik rákényszeríteni az orvosokat arra, hogy ott és akkor végezzék a munkájukat, amikor ők megmondják".

Ez tőlünk nyugatabbra, a világ boldogabbik felén nem katonai rendszerben és parancsra történik, hanem meg vannak fizetve ezek az emberek. Egy lágerben más motivációs eszközök vannak, mint egy demokratikus piacgazdasági jogállamban. Mi az utóbbi modellhez szeretnénk tartozni

– szögezte le a miniszterelnök-jelölt.

Az élelmiszerárstop

Ahogy korábban írtunk róla, Orbán Viktor bejelentette: hat termék esetében október 15-i áron fagyasztják be a bolti árakat. Ezek a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej. Gulyás Gergely a Kormányinfón már idesorolta a csirke far-hátat is.

Szánalmas, amikor Magyarország 30 évvel a rendszerváltás után oda tér vissza, ahonnan elindult. A hatósági árszabályozáshoz

– reagált a kormány döntésére Márki-Zay Péter, aki szerint az elhibázott gazdaságpolitika hatásait próbálják a szőnyeg alá söpörni, miközben a nagykereskedelmi árakhoz nem nyúlnak, csak a kiskereskedőkre kényszerítenek egy árat, aminek áruhiány, minőségromlás, veszteségessé válás, valamint a kistelepüléseknél ellátatlanság lehet a következménye.

Azt hinni, hogy ettől az infláció csökken, olyan, mintha valaki tollseprűvel akarná megállítani az árvizet. Ez akkora ostobaság, felelőtlenség és szakmaiatlanság. Egy szimbolikus alkalmatlansági beismerés.

Márki-Zay Péter úgy látja, hogy az infláció kétharmadát a kormány hibás intézkedései hozták, ráadásul a kereskedők ezután több száz másik termék árát felvihetik, ezért nem fog csökkenni az infláció. A miniszterelnök-jelölt azzal folytatta gondolatmenetét, hogy a felesleges állami beruházások leállításával lehetett volna ténylegesen védekezni az infláció ellen.

Népszavazás és államfőválasztás

A kormányfőjelölt az ellenzék népszavazási aláírásgyűjtéséről elmondta, hogy néhány napon belül összegyűlik az előírt kétszázezer, de a biztonság kedvéért 230 ezer aláírást szándékoznak leadni. Márki-Zay Péter azt kérte, hogy ezután ne késleltessék a hitelesítést és a népszavazás kiírását.

Március 10-én megválasztja az Országgyűlés Áder János utódját, a Fidesz jelöltje Novák Katalin a tisztségre. Márki-Zay Péter elárulta, hogy az ellenzék egyeztet a kérdésről, de az sem mindegy, hogy az általuk méltónak talált emberek közül ki vállalja el a jelöltséget.

Végük az önálló élő bejelentkezéseknek?

Márki-Zay Péter az eddig megszokottól eltérő módon nem egyedül, hanem Simon Andrással az oldalán jelentkezett be. Nagy Attila Tibor politikai elemző Facebook-oldalán így értékelte az új formátumot:

Mindenképpen helyes lépés volt, hogy végre ez a videó is a közös dizájn alatt jelent meg. Az is helyes, hogy jelentősen lerövidítették az időtartamot, a korábbi két-másfél órás szereplések helyett ma már csak háromnegyed óráig tartott a szereplés. Az is érthető, hogy a beszéd közbeni csapongásra erősen hajlamos Márki-Zay Péter keretek közé szorítását szolgálta Simon András jelenléte, akinek a feladata az volt, hogy kérdéseivel követhetőbbé, strukturáltabbá tegye a nézők számára az élő bejelentkezést.

Nem jó viszont – véli az elemző –, hogy a laptop és a pohár ennyire nagynak tűnt az optikai csalódás miatt, mert minden rossz egy kampányban, ami eltereli a jelöltről a figyelmet.

Nagy Attila Tibor a videó tartalmi részéről hangsúlyozta, hogy nem közgazdaság-tudományi diskurzust kell nyerni, hanem országgyűlési választásokat.

Meg kell nyerni a szegényebb választópolgárok szavazatait is, akik közül vélhetően sokan örömmel fogadták még ennek a kis árstopnak a kormányzati bejelentését is. Nekik az a pár száz forint plusz (vagy legalábbis ennek a reménye) is jelent valamit, és az ő szavazatuk elnyeréséhez nem segítenek hozzá olyan, ennek az árstopnak a kritizálását szolgáló szavak, mint a „szánalmas”, „felelőtlenség”, „ostoba”. Nem jó ezeknek a használata, mert lehetőséget ad az ellenfélnek, hogy azzal támadja Márki-Zayt, hogy a szegényeket segítő intézkedések ellen van.

Márki-Zay Péter arról is beszélt – ahogy később Facebook-posztban is rögzítette –, hogy vitázna Orbán Viktorral. A meghívásra Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója válaszolt.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok