Index Vakbarát Hírportál

Kitört a madárinfluenza Szabolcsban, 37 ezer madarat kell leölni

2022. január 19., szerda 13:57

Felütötte a fejét a madárinfluenza egyik, magas patogenitású madárinfluenza változata a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerújfalun, nem is akárhol: a fertőzés egy 37 ezer egyedet számláló gazdaságban indult útnak, ahol most mindegyiket leölik – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A pecsenyekacsa-tartó csengerújfalui gazdaságban először a kacsák takarmány- és vízfogyasztásának jelentős csökkenése, valamint az állatok mortalitásának növekedése hívta fel a figyelmet a madárinfluenzára. A gyanút aztán megerősítette, hogy a Nébih laboratóriuma kedden ki is mutatta a vírus jelenlétét az állatok közt. 

A járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében haladéktalanul elkezdődött a 37 ezres állomány felszámolása.

A hatóság az érintett gazdaság vonzáskörzetében is megtette a szükséges járványvédelmi lépéseket. A kitörés helyszíne körül a 3 kilométeres sugarú védőkörzet, valamint a 10 kilométeres sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzet felállítása megtörtént. Tekintettel arra, hogy mindkettő átnyúlik az országhatáron, és így romániai területeket is érint, az országos főállatorvos azonnal értesítette az esetről a román állategészségügyi hatóságot.

A Nébih ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a járványvédelmi előírások szigorú betartása az ország más területein is kiemelten fontos és kötelező.

Ismételten felhívjuk a baromfitartók figyelmét, hogy a madárinfluenza-veszély továbbra is valós probléma, a betegség bárhol felütheti a fejét. Éppen ezért nyomatékosan kérjük a gazdákat, hogy fokozottan ügyeljenek baromfiállományuk védelmére, és tartsák be a járványvédelmi előírásokat! Az ország magas kockázatú területein pedig továbbra is kötelező a baromfik zártan tartása

– írták.

A hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy honlapjuk egyik aloldalán állandóan frissítik a madárinfluenzához kapcsolódó információkat.

A madárinfluenza magas patogenitású változatai az emberekre is veszélyesek lehetnek. A Nébih legutóbb decemberben, aBudapesti Állatkertben jelentett madárinfluenzás eseteket, de ott jóval kevesebb állat volt kitéve a fertőzés veszélyének.

(Borítókép:  MTI / EPA / Caroline Blumerg)

Rovatok