Index Vakbarát Hírportál

Fiktív számlákkal üzleteltek, útzárral kapta el őket a NAV

2022. január 20., csütörtök 11:34

Útzárral akadályozták meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, hogy elmeneküljenek a többmilliós kárt okozó, fiktív számlákkal üzletelő bűnbanda tagjai.

Útzárral akadályozták meg munkatársaink, hogy a költségvetésnek csaknem 100 milliós kárt okozó bűnszövetség tagjai elmeneküljenek a felelősségre vonás elől.

A fiktív számlákkal ügyeskedő bandánál csempészcigit és illegális potencianövelőket is találtak 

– olvasható a NAV közösségi oldalán. 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszövetség által irányított cégek alvállalkozóként ugyan végeztek valós gazdasági tevékenységet, munkavállalókat is vettek fel, ám

fizetendő adójukat fiktív számlákkal csökkentették, ezzel összesen 100 millió forinttal rövidítették meg az államot.

A banda felszámolására szervezett, több megyét érintő akcióban a NAV több mint 120 munkatársa összesen 57 helyszínen tartott kutatásokat. A budapesti nyomozók munkáját járőrök, revizorok, IT-szakemberek és a MERKUR bevetési egység is támogatta.

A nyomozók útzárat is bevetettek, hogy megelőzzék a bandatagok menekülését.

A költségvetési kár biztosítására csaknem 100 millió forint értékben foglaltak bankszámlavagyont és készpénzt. A szolgálati kutyák, Boo és Harley pedig összesen 508 doboz adózatlan cigarettát talált, és kereskedelmi mennyiségű tiltott potencianövelő is előkerült a helyszínről.

A gyanúsítottként kihallgatott tagok egyikének a letartóztatását a bíróság már elrendelte. A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik.

Rovatok