Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a gödöllői templomot felgyújtó férfi ellen

2022. január 20., csütörtök 12:31

A Gödöllői Járási Ügyészség vádat emelt a férfi ellen, aki tavaly márciusban felgyújtotta a gödöllői görögkatolikus templomot, majd megrongálta a bent lévő ikonokat, ezzel közel másfél milliós kárt okozott.

Mint korábban is írtuk, a férfi 2021. március 15-én, a kora esti órákban minden különösebb ok nélkül elhatározta, hogy tüzet fog gyújtani. Ezért telepakolta a sporttáskáját égetett szeszes itallal, motorolajjal és falfestékkel, majd azzal gyalog elindult a gödöllői otthonából.

A vádirat szerint a férfi este nyolc óra körül érkezett meg a gödöllői görögkatolikus Szent Kereszt-templomhoz, majd annak ajtaját baltával próbálta betörni, de miután nem sikerült neki, ezért többszöri nekifutással berúgta azt. A magával hozott szeszes üveget a padlón összetörte, így annak tartalma szétfolyt – olvasható a Pest Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A motorolajat pedig szétlocsolta a templom hátsó padsorain. Ezután a szeszt és az olajat is begyújtotta.

Ennek végeztével a padok között felállított egyik ikont felborította, és a falfestékkel töltött vödröt a templom szentélye felé dobta. A vödör feldöntötte az ott elhelyezett ikonosztázion egy részét, és a festék a képekre ráfröccsent. A férfi ezt követően elhagyta a helyszínt.

A tüzet időközben a templomba érkező plébánosának sikerült eloltania, de így is közel másfél millió forintos kár keletkezett. A gödöllői rendőröknek példás felderítőmunkával és gyorsasággal alig egy héttel a cselekmény után sikerült elfogniuk az elkövetőt.

A Gödöllői Járási Ügyészség templom megrongálásával elkövetett rongálás bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen.

Rovatok