Index Vakbarát Hírportál

Már több mint tízezren aláírták a sztrájkra készülő pedagógusok petícióját

2022. január 20., csütörtök 08:57

Folytatódik a pedagógus-szakszervezetek harca a kormánnyal, kezdeményezésükhöz petíció formájában most már a szülők, a gazdasági szereplők, és úgy általában az oktatással elégedetlen magyar állampolgárok is csatlakozhatnak. Rövid idő alatt ezt több mint tízezren tették meg.

A szakszervezetek a petícióban emlékeztetnek: a közoktatásban, szakképzésben dolgozók ezekben a napokban szervezik a január 31-i első, figyelmeztető sztrájkjukat, amit – ha a kormány továbbra sem hajlandó érdemben foglalkozni a kialakult válsággal – március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés követ.

A bérek a garantált bérminimum szintjén egyensúlyoznak, a feltételek egyre tragikusabbak – a kormány már szinte csak gyermekmegőrző helyekként tekint az állami oktatásra. Az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak. A nyomorúságos fizetések mellett az állam a túlórákat sem hajlandó kifizetni. A pályára nincsenek új belépők: a tragikus feltételek elriasztják a fiatalokat attól, hogy ezt a hivatást válasszák. Eljutottunk oda, hogy ma már képesítés nélkülieket toboroznak tanítani az állami iskolák!

– hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Mint arról korábban beszámoltunk, az érdekvédők tavaly ősszel jelentették be, hogy sztrájkbizottságot alakítanak az oktatás problémáinak megoldása érdekében. Néhány sikertelen sztrájktárgyalás után a szakszervezetek ugyanakkor úgy döntöttek, hogy sztrájkot szerveznek. „Nincs értelme tovább húzni, drasztikusabb lépéseket teszünk” – mondta korábban az Indexnek Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja. Az első figyelmeztető sztrájk január 31-én várható.

(Borítókép: Alexandra Beier / Getty Images)

Rovatok