Index Vakbarát Hírportál

Kizárták Bangóné Borbély Ildikót az MSZP-ből

2022. január 23., vasárnap 12:13 | aznap frissítve

Kizárta a Magyar Szocialista Párt Bangóné Borbély Ildikót, akiről tegnap derült ki, hogy a parlament honlapján róla szereplő információkkal ellentétben nincsen diplomája. A párt azt közölte vasárnap, hogy a választáson nem indítják a politikust, és felszólítják parlamenti mandátuma visszaadására.

Az MSZP Országos Elnöksége 2022. január 23-i rendkívüli ülésén megállapította, hogy Bangóné Borbély Ildikó az iskolai végzettségével kapcsolatban megtévesztette a közvéleményt és a Magyar Szocialista Párt közösségét, így politikai útjaik elválnak egymástól

– közölte a párt vasárnap azt követően, hogy egy nappal korábban kiderült, nincs diplomája a politikusnak.

Mint fogalmaznak, „az MSZP közössége következetesen elítéli azokat a cselekedeteket, amikor valaki a követelmények megkerülésével, azok nem teljesítése mellett próbál diplomához jutni, vagy nem létező végzettséggel él vissza”.

Ezért – áll a kiadott közleményükben – Bangóné Borbély Ildikó a mai naptól nem tagja az MSZP-nek, a Magyar Szocialista Párt választáson nem indítja, és felszólítja parlamenti mandátuma visszaadására.

A szocialista párt ezzel lezártnak tekinti az ügyet, közölték.

Mi történt?

parlament honlapján elérhető információk szerint Bangóné Borbély Ildikó 2013-ban végzett a BGF-en, és diplomát szerzett gazdálkodási és menedzsment szakon. A Mandiner azonban úgy értesült szombaton, hogy a politikus valójában nem szerzett ilyen diplomát az egyetemen. 

A portál közérdekű adatigényléssel fordult a BGF jogutódjához, a Budapesti Gazdasági Egyetemhez, hogy kiderüljön, van-e diplomája a politikusnak. Az egyetem válasza az volt, hogy 

tanulmányi rendszerünk archívumában az ön által kérdezett személyre vonatkozóan semmilyen adat nem található.

Az Országgyűlés Hivatala mindeközben ugyanerre a kérdésre azt válaszolta: nincs kompetenciájuk arra, hogy ellenőrizzék egy országgyűlési képviselő önéletrajzának tartalmát, és az ott leírtakért kizárólag az illető felel.

Fidesz: nem ez az első eset

Kora délután a Fidesz közleményben reagált a történtekre. Kiemelték, hogy „nem ez az első eset, hogy egy baloldali politikusról kiderül, hazudott a képzettségét illetően”.

Hajnal Miklós azt állította, hogy közgazdász, miközben nincs is diplomája. Karácsony Gergely pedig azzal tévesztette meg az embereket, hogy van angol nyelvvizsgája. Most Bangóné Borbély Ildikó bukott le, kitudódott, ő is hazudott a diplomájáról

– reagált a párt.

Márki-Zay Péter: Nincs kettős mérce

Késő délután Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is reagált közösségi oldalán Bangóné Borbély Ildikó kizárására. A hódmezővásárhelyi polgármester bejegyzésében kifejtette: nincs kettős mérce, diplomát hazudni ugyanúgy csalás, „mint a csalással megszerzett fideszes vizsgák, diplomák, doktorátusok és nyelvvizsgák esete”.

Tisztességesnek kell lennünk, hiszen a választók bizalmát kérve azt ígérjük, méltóbbak vagyunk a kormányzás felelősségére

– fogalmazott Márki-Zay Péter.

(Borítókép: Bangóné Borbély Ildikó. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok