Index Vakbarát Hírportál

Az Emmi szerint a baloldal áll a pedagógusok jövő heti sztrájkra mögött

2022. január 25., kedd 19:12

„Egyértelmű”, hogy a január 31-ére tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden. 

Az Emmi decemberben egy alkalommal már kiadott egy közleményt arról, hogy a tiltakozó tanárok mögött a baloldal, sőt kifejezetten Gyurcsány Ferenc áll. A december 21-i kormányinfón erről a kijelentésről meg is kérdeztük Orbán Viktort:

Mi alapján gondolják azt, hogy a januárra és márciusra bejelentett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója? Ezt mi bizonyítja, mi volt az a jel, ami erre utalt?

– tettük fel a kérdést. Orbán Viktor erre először azt válaszolta, hogy „Nem tudom”, majd hozzátette, hogy ettől függetlenül kiáll az Emmi álláspontja mellett.

Ha a miniszterem azt mondta, akkor így van

– hangzott a kormányfő válasza.

Az Emmi kedden egy újabb, a korábbihoz hasonló közleményt adott ki. Ebben azt írták: „Egyértelmű, hogy a január 31-re tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója. Közeledik a választás, a baloldal ismét kampányakciókra akarja felhasználni a pedagógusokat, és a pedagógus-szakszervezetek vezetői sajnálatos módon erre hajlandóak is a gyermekek és szülők kárára”. A minisztérium szerint mindezt az bizonyítja, hogy

a három hónapja zajló sztrájktárgyalások előtt Gyurcsánynéval [polgári nevén: Dobrev Klára – a szerk.] egyeztettek, és nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés a céljuk.

Szerintük a szakszervezeti vezetők „a baloldal kampányát szolgálják”, és nehéz helyzetbe hozzák a szülőket. Az Emmi a közleményben ezenkívül azt írta, hogy a hétfői sztrájk nem törvényes, mivel nincs róla jogerős bírósági döntés. 

(via MTI)

(Borítókép:  Maja Hitij / Getty Images)

Rovatok