Index Vakbarát Hírportál

Ismét nő a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

2022. január 25., kedd 13:06

Eddig stagnált, illetve lassú emelkedést mutatott a tendencia, amely most megváltozott.

Az NNK honlapján azt írták, hogy a korábbi lassú emelkedés után, többhetes tendenciát tekintve, „határozott növekedés látható a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációjában”. 

A vizsgált nagyvárosok közül Békéscsaba, Eger, Miskolc, Pécs, Szeged, Szekszárd, Tatabánya és Veszprém eredményeiben tapasztalható növekedés, csökkenés pedig egyik vizsgált település esetében sem mérhető.  

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 15 település esetében az „emelkedett”, míg 7 mintavételi helyen a „mérsékelt” kategóriába sorolható.  

Az NNK felhívta a figyelmet arra, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát. Azt is kérik, hogy az emberek tartsák be a 1,5 méteres távolságot, viseljenek maszkot a tömegközlekedési eszközökön és a belterekben, továbbá gyakran és alaposan mossanak kezet. Az NNK erősen javasolja, hogy mindenki éljen a védőoltás lehetőségével.

Mint megírtuk, egy nap alatt közel tízezer új fertőzöttet igazoltak, meghalt 74 beteg. Kórházban 3115 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 177-en vannak lélegeztetőgépen. 

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok