Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Pfizer koronavírus elleni tablettáját

2022. január 27., csütörtök 17:07

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Pfizer koronavírus elleni gyógyszerét, erre azonban még az Európai Bizottságnak is rá kell bólintania. A szájon át szedhető tabletta közel kilencven százalékban hatásos a kórházi beutalás és a halál megelőzésében a magas kockázati csoportba tartozó betegeknél.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta a Pfizer koronavírus elleni antivirális gyógyszerét olyan felnőttek számára, akiknél nagy a súlyos megbetegedés esélye – írta meg a Reuters. A feltételes jóváhagyás, amennyiben az Európai Bizottság is pozitív döntést hoz, megengedi a tagországoknak, hogy használják a szert. 

Olaszország, Németország és Belgium azon néhány európai uniós ország közé tartozik, amely már vásárolt a Paxlovid márkanevű gyógyszerből. Az Egyesült Államok már decemberben engedélyezte a Paxlovid és az amerikai Merck hasonló, molnupiravir nevű hatóanyagát. 

Ez utóbbinak is zajlik az európai uniós engedélyeztetése, ez azonban tovább fog tartani, mert a vállalat novemberben felülvizsgálta a a tesztfázis adatait, ugyanis a készítmény ezek alapján jelentősen kevésbé volt hatásos, mint azt korábban gondolták. 

Ezek a szájon át szedhető gyógyszerek, különösen a Pfizeré, rendkívül ígéretes új kezelési lehetőségeket jelentenek, mivel otthon is szedhetők már a tünetek megjelenésekor, így segíthetnek megelőzni a kórházi beutalást vagy elhalálozást.  

Kilencven százalékban hatásos a szer

A Paxlovid, amely egy két gyógyszerből álló antivirális kezelés, a vállalat klinikai tesztjei szerint közel kilencven százalékban hatásos a kórházi beutalás és a halál megelőzésében a magas kockázati csoportba tartozó betegeknél.

A gyógyszert azonban egyelőre még csak oltatlanokon tesztelték, ami felveti azt a kérdést, hogy milyenek az eredmények, ha olyan magas kockázatú betegek kapják meg a szert, akik be voltak oltva. Az EMA nem korlátozta engedélyét az oltatlanokra.

Németország és Olaszország már bevásárolt

Németország egymillió kezelésnek megfelelő Paxlovidot rendelt decemberben. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter január 2-án azt nyilatkozta: azt várja, hogy az ország gyógyszerügyi hatósága megadja az országos vészhelyzeti engedélyt még a hónap vége előtt, és utána indulhat a terjesztés.

Olaszországba 200 ezer kezelésre elegendő gyógyszert fognak szállítani februárban, és az ország még további 400 ezerre kötött le opciót.

(Borítókép: Scott Olson / Getty Images)

Rovatok