Index Vakbarát Hírportál

Czeglédy Csaba kezdeményezésére közteret neveznek el Göncz Árpádról Szombathelyen

2022. január 27., csütörtök 18:40

Aláírásgyűjtést indított csütörtökön a Szombathelyt vezető ellenzéki koalíció, hogy a vasi megyeszékhely is kapjon központi állami kompenzációt a koronavírus és a kormányzati elvonások okozta 3,5 milliárdos bevételkiesés miatt. Hasonlóan több kormánypárti irányítású városhoz. Közben az is eldőlt, hogy Göncz Árpádról neveznek el közteret Szombathelyen.

Czeglédy Csaba független önkormányzati képviselő terjesztette be a javaslatot a csütörtöki szombathelyi közgyűlésen, hogy közteret nevezzenek el Göncz Árpádról Szombathelyen. Mindezt annak apropóján, hogy idén februárban lesz, hogy száz éve született a harmadik magyar köztársaság első köztársasági elnöke – írja az ugytudjuk.hu.

A helyi kormánypárti frakció végül nem szavazta meg, hogy Szombathelyen köztér viselje Göncz Árpár nevét. A felvetéssel kapcsolatban Melega Miklós, a Fidesz–KDNP képviselője elmondta: Göncz Árpádnak a taxisblokád alatt tanúsított magatartása aggályossá teszi egyelőre, hogy közterületet nevezzenek el óra. Illetve szerintük nincs még meg a történelmi távlat, amely a gesztust megalapozná.

Bár a Fidesz-frakció nemmel szavazott, zöld utat kapott a Göncz Árpád után elnevezett köztérről szóló javaslat, amelynek pontos helyét a testület a későbbiekben dönti el.

Szombathely anyagi kompenzációt szeretne

Nemény András polgármester a helyi közgyűlés csütörtöki ülésén elmondta: míg az iparűzési adó a pandémia miatt jelentősen csökkent, a 8,3 milliárd forintos összeg felét a kormány kompenzáció nélkül elvonta, ráadásul Szombathelynek adóerő-képessége alapján 2,7 milliárd forint szolidaritási adót is kell fizetnie – írja az MTI.

Az Éljen Szombathely! Egyesület politikusa hozzátette: igencsak méltatlan a kétszeres elvonás, valamint a szolidaritási adót is túl magasnak találják. Azt pedig szintén igazságtalannak tartja, hogy míg a kormány egyes városoknak nyújt kompenzációt a kieső adóbevételek pótlására, másoknak már nem.

Szombathelynek is meg kell kapnia azt a pénzt, ami valamennyi környékbeli városnak jár

– emelte ki Nemény András.

A polgármester azt mondta, az Éljen Szombathely! frakció által most kezdeményezett aláírásgyűjtés egy olyan célirányos politikai akció, amelyet azonnal leállítanak, ha a kormány ígéretet tesz rá, hogy a város megkapja a kért kompenzációt.

A helyi Fidesz másként látja

Illés Károly, a szombathelyi önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője kijelentette: az aláírásgyűjtéssel a városvezetés megtéveszti a választókat, beszálltak Czeglédy Csaba kampányába, aki szerinte a mentelmi jog miatt akar képviselő lenni.

Leszögezte: a kormány az iparűzési adót nem vonta el, ott maradt a szombathelyi vállalkozóknál, ennek köszönhetően a városban a pandémia időszaka alatt sem csökkent, hanem nőtt a foglalkoztatottság.

A frakcióvezető közölte, Szombathelyre igenis érkezett kompenzáció, például Hende Csabának, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének közbenjárásával az az összességében 1,2 milliárd forintnyi, fejlesztésekre felhasználható forrás, amelynek összege együttesen meghaladja a kiesett iparűzési adóét.

Nem tart igényt fizetésemelésre

Ahogy korábban megírta az Index, hiába az Országgyűlés által elfogadott döntés, miszerint a polgármesterek fizetése jelentősen emelkedik idén január 1-jétől, átlagosan harminc százalékkal, Nemény András már jelezte, hogy nem tart igényt a törvény által előírt fizetésemelésre.

Szombathely ellenzéki polgármestere döntését arra hivatkozta hozta meg, hogy az elvonások miatt szerinte már így is súlyos gazdasági helyzetben van a város.

Arra kértem a szombathelyi önkormányzatot, hogy ne kelljen felvenni ezt a fizetésemelést, és amennyiben mégis kikényszeríti a kormányhivatal, akkor jótékonysági célra fordítom

– jelentette ki Nemény András.

(Borítókép: Göncz Árpád író, műfordító, néhai köztársasági elnök szobra a XIII. kerületi Göncz Árpád városközpontban. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok