Index Vakbarát Hírportál

Sztrájk: folytatódik a jogi vita a pedagógusok és a kormány között

2022. január 28., péntek 10:52 | aznap frissítve

Nyílt levelet írt az iskolaigazgatóknak a két nagy pedagógus-szakszervezet, miután Maruzsa Zoltán államtitkár arról tájékoztatta az intézményvezetőket, hogy a hétfői figyelmeztető sztrájknak egyelőre nincs törvényes alapja. A PSZ és a PDSZ ennek az ellenkezőjét állítja, és azt kérték, hogy az iskolák az eredeti tervekkel összhangban szervezzék a január 31-i munkabeszüntetést.

Mint ismert, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hét sztrájktárgyaláson vett részt az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol az oktatás problémáinak megoldásán túl az elmúlt hetekben arról igyekezett megállapodni a kormánnyal, hogy a január 31-én hétfőre beharangozott figyelmeztető sztrájk ideje alatt mi az a minimális szolgáltatás, amit az iskoláknak a munkabeszüntetés ideje alatt nyújtani kell. Miután nem történt megállapodás, a szakszervezetek bírósághoz fordultak.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tegnapi levelében az iskolaigazgatóknak azt írta:

A bíróság 2022. január 25-én, kedden kereste meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát a szakszervezetek bírósági beadványával, bírósági döntés még nem született, jelenleg tehát a jövő hétfőre tervezett sztrájk megtartásának nincs törvényes alapja. Bár egyes szakszervezeti vezetők a napokban már tényként kommunikálták, hogy sztrájk lesz, és arra kérték a szülőket, hogy csak 10 órára vigyék a gyerekeiket a köznevelési intézményekbe, jelenleg nincs olyan megállapodás vagy bírósági döntés, amely alapján hétfőn nem a szokott rendben folytatódna a nevelő-oktató munka.

A szakszervezetek ezt követően fordultak nyílt levélben az intézményvezetőkhöz. Ebben hangsúlyozták:

A sztrájk szervezésének, a hétfői sztrájk előkészítésének minden törvényes alapja fennáll, az ezzel ellentétes államtitkári megállapítás téves és a sztrájkról szóló 1989. évi VII. tv. 1. § (2) bekezdésébe ütközik, mely szerint a sztrájktól való tartózkodásra senki sem kényszeríthető.

A PSZ és a PDSZ arra számít, hogy a bíróság január 28-án pénteken, vagyis ma hozza meg az erre irányuló döntését, de ha kell, az utolsó pillanatig kivárnak, és azt kérik az intézményektől, pedagógusoktól, hogy addig a sztrájk szervezését folytassák.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

 

Rovatok