Index Vakbarát Hírportál

Pegasus-ügy: eljárásokat kezdeményez Magyarországon, Strasbourgban és Izraelben is a TASZ

2022. január 28., péntek 10:38 | aznap frissítve

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hat ügyfele képviseletében eljárásokat kezdeményez Magyarországon, az Európai Bizottságnál, a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága előtt, valamint Izraelben a Pegasus-ügy miatt – írja közleményében a civil jogvédő szervezet. 

Céljuk ezzel az, hogy felderítsék a jogellenes információgyűjtések gyakorlatát, és hogy nemzetközi fórumon hangozzon el, hogy a titkosszolgálati megfigyelések hazai szabályozása alapvető jogokat sért, valamint elejét kívánják venni a politikai célú megfigyeléseknek. 

A TASZ szerint a titkosszolgálatok lényegében korlátlan adatgyűjtési jogosítványokkal rendelkeznek Magyarországon. A megfigyeléseknek nincsenek szigorú feltételei, és még ezeket sem független szerv ellenőrzi, mert politikailag elkötelezett miniszter ad engedélyt az információgyűjtésre és dönt annak jogszerűségéről, külső kontroll nem érvényesül. Így a célszemélyek soha nem tudják meg, ha jogellenesen gyűjtenek róluk információkat, emiatt pedig jogorvoslatra sincs lehetőségük. 

A TASZ éppen ezért minden lehetséges jogi eszközt felhasznál a törvénytelenül megfigyeltek jogainak érvényesítésére a hazai és nemzetközi fórumokon. Panasszal fordulnak a titkosszolgálatokat irányító miniszterekhez, kezdeményezik az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának és az Alapvető Jogok Biztosának vizsgálatát, valamint a bírósághoz és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához (NAIH).

Továbbá nemzetközi fórumokhoz is fordulnak, vizsgálatot kezdeményeznek az izraeli Legfőbb Ügyészségnél, az Európai Bizottságnál, és tömeges pert indítanak az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt. 

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok