Index Vakbarát Hírportál

Egy pécsi kisbolt fellázadt az élelmiszerárstop ellen: „Ne vegyenek a diktatúratermékekből!”

2022. január 29., szombat 16:17

Nem mindenkinek nyerte el a tetszését a kormány által bevezetett élelmiszerárstop, sem annak kötelező hirdetése. Egy pécsi kisbolt így aztán sajátos formáját választotta a tiltakozásnak.

Szerdán az Index is beszámolt arról, hogy a kormány rendeletben kötelezte az élelmiszerüzleteket arra, hogy úgynevezett információs táblákkal hirdessék a február elsejétől esedékes élelmiszerárstopot, nevezetesen a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej október 15-i árszinten történő befagyasztását.

A húzás nem mindenkinek nyerte el a tetszését, egy pécsi kisbolt például sajátos módját választotta a tiltakozásnak, a kormány által kiadott egyentábla mellé ugyanis kifüggesztett egy másikat is, amelyen azt írja:

Tisztelt Vásárlóink! A kormány által meghatározott fogyasztói árak hatalmas terhet rónak vállalkozásunkra! A beszerzési ár magasabb, mint az eladási ár!! Tehát arra kényszerít a rendelet, hogy ráfizetéssel értékesítsünk! Kérem Önöket, ennek tudatában ne vásároljanak a diktatúratermékekből! Köszönettel, Kodály Delikátesz

A Szabad Pécs által észrevett felhívás egyébként nem csak a kisboltban érhető el, az üzlet ugyanis a biztonság kedvéért Facebook-bejegyzésben is közzétette a tájékoztatást, hozzáfűzve:

Február elsejétől indul a választási kampány!

Szemléltetésképpen a kormány által kiadott egyentáblát is kiegészítette kicsit, rögzítve rajta az egyes termékek konkrét beszerzési árát és azt az árat, aminél többért nem adhatja el a termékeit. Eszerint a kristálycukor és a búzafinomliszt ára alacsonyabbra lett megszabva, mint amennyiért beszerezte őket, a tej esetében egyetlen forint a különbség, de a csirkemell kilóján is mindössze hét forint a haszon.

A Szabad Pécs megérdeklődte a kisbolt tulajdonosánál, vacillált-e azon, hogy kitegye ezt a vásárlói tájékoztatót, illetve hogy nem tart-e attól, hogy hátrány érheti emiatt, esetleg megjelennek náluk a hatóságok. Úgy felelt, ez fel sem merült benne, és nem fél, mert csak az igazságot írta le, abból pedig, azt reméli, nem származhat baja. Hozzátette, természetesen ez csak egy kérés, senkit nem kötelezhet arra, hogy ne vegyen bizonyos alapvető élelmiszereket három hónapig.

A vevőik egyébként állítása szerint egyetértettek a felhívással.

Mint ismeretes, a kormány döntése értelmében az árstopos termékek a hasonló, garantáltan veszteséges esetekben sem vehetők le a polcról, más opció az lehet, ha az adott esetben jobb minőségű magyar termékeket olcsó importárukkal váltják fel, vagy ha más termékek árát drasztikusan megemelik. A megjelölt termékekre immár az az egyébként általános szabály sem vonatkozik, miszerint a boltok nem adhatják az árukat a beszerzési ár alatt – ez okozza a problémát. Arról nem tudni, hogy a kormány bármivel is tervezné kompenzálni az ily módon nehéz helyzetbe kerülő, főként magyar kis- és középvállalkozásokat.

(via Szabad Pécs)

Rovatok