Index Vakbarát Hírportál

A pénteki szélvihar lágy fuvallat volt ahhoz képest, ami most jön

2022. január 29., szombat 13:57

A pénteki hidegfront mögötti viharos széllökések gyakorlatilag „lágy fuvallatnak” számítanak ahhoz képest, ami vasárnap vár ránk – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán megosztott bejegyzésben.

Vasárnap a Malik névre keresztelt viharciklonhoz tartozó hidegfront átrobogása után napközben nagy területen viharossá fokozódik majd a szél, de erősen viharos lökések is jó eséllyel lesznek.

A hivatalos figyelmeztető előrejelzés szerint a vasárnap délelőtti órákban sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. A délnyugati tájak és az északkeleti határvidék kivételével erősen viharos, akár az óránként 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekre is számítani kell. Az ország északi területein akár az óránkénti 100 kilométert meghaladó széllökések sem kizártak. Megjegyezték, hogy a hidegfront mögött kialakuló záporokban esetleg az ég is megdörrenhet.

A széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat 14 megyében másodfokú, narancs figyelmeztetést adott ki, hozzátették azonban, hogy az időjárási helyzet függvényében akár a piros fokozat is indokolt lehet egyes helyekre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombat este eleinte borult lesz az ég, majd hajnalra már nagy területen felszakadozik, csökken a felhőzet. Többfelé valószínű eső, havas eső, keleten havazás is. A szél egyre többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, és az éjszaka első felében áll be.

Vasárnap reggel már sehol sem valószínű fagy, a többórás napsütést felhőátvonulások zavarják, amelyekből helyenként fordulhat elő zápor, esetleg hózápor. A nyugati, északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik, több helyen erősen viharos lökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de a délnyugati határ mentén akár 12 fokot is mérhetnek a hőmérők.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az Instagram-oldalán egy mémmel figyelmeztette követőit a széllökések érkezésére.

A filmek esetében nagyon ritka, hogy a második részben magasabb a színvonal, a mostani légköri helyzetben viszont ez nem így van, a pénteki viharos széllökések csak »lágy fuvallatnak« számítanak ahhoz képest, ami vasárnap vár ránk

– magyarázták. Majd mindenkinek azt tanácsolták, hogy rögzítsék a mozdítható tárgyakat, és csak biztonságos helyen parkoljanak a hatalmas széllökések miatt.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)

Rovatok