Index Vakbarát Hírportál

Az OBH vizsgálatot indít a Schadl-ügyben a Fővárosi Törvényszéken

2022. január 29., szombat 10:10

Az Országos Bírói Hivatal elnöke igazgatási célvizsgálatot rendelt el a Fővárosi Törvényszéken és a törvényszék területén működő kerületi bíróságokon. Azt vizsgálják meg, hogy az elnöki ügyvitel hatálya alá tartozó ügyintézési gyakorlat jogszerűen történt-e. 

Amint arról korábban beszámoltunk, Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke elismerte, hogy fogadta Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét, aki a híradások szerint azt akarta elérni, hogy Tatár-Kis távolítsa el azt a bírót (a PKKB Perenkívüli Csoportjának csoportvezetőjét), aki akadályozza egy Schadl által kifogásolt végrehajtó megbízatásának visszavonását.

A célvizsgálat keretében azt is feltérképezik, hogy Schadl az említett csoportvezető bíró tevékenységével kapcsolatos bejelentését miért, miként, milyen formában és milyen eljárás keretében tette meg, illetve bejelentésének kivizsgálására milyen eljárás keretében került sor.

A vizsgálatot a Fővárosi Ítélőtábla elnöke vezeti, munkáját a Pécsi Ítélőtábla elnöke, illetve az Országos Bírósági Hivatal Jogi Főosztályának főosztályvezetője segíti.

Ellenőrzési tevékenységüket már most hétfőn elkezdik és március 31-én fejezik be. A vizsgálati jelentés elkészítésének határideje 2022. április 15.

(Borítókép:  A Fővárosi Törvényszék épületének, több ügyészség székhelyének a részlete a főváros V. kerületében, a Markó utcában 2021. április 24-én.  Fotó:  Róka László / MTI)

Rovatok