Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós: Napokon belül tetőzhet az ötödik hullám

2022. január 30., vasárnap 20:51 | aznap frissítve

Napokon belül tetőzhet a járvány ötödik hulláma Magyarországon, az elhunytak száma még egy ideig, legalább február közepéig emelkedni fog – nyilatkozta Rusvai Miklós.

A állatorvos szerint a legrosszabb napokon 150-160 elhunytra lehet számítani. Ugyan a fertőzöttségi rekordok globálisan is megdőltek az omikron miatt, a halálos megbetegedések száma nem éri el a korábbi csúcsokat. 

Az aktív fertőzöttek száma már a negyedmillióhoz közelít, és emelkedik a kórházban lévők és az elhunytak száma is. Rusvai Miklós szerint napokon belül elérjük az ötödik hullám csúcsát, ám ez nem a járvány végét, csak a mérséklődését jelenti majd.

Csökkenni fog, de én úgy gondolom, hogy a koronavírus egészében ugyanúgy május végén fog visszavonulni, mint ahogy tavaly és tavalyelőtt, tehát addig, ha alacsony esetszámban is, de viszonylag többet fogunk látni, mint a nyári szezonban

– mondta Rusvai Miklós. Hozzátette, a nemzetközi tapasztalatok is erre engednek következtetni, ugyanis több országban 3-4 hétig is eltartott az emelkedés. Az esetszámok azonban a csökkenés után sem tértek vissza a hullám előtti szintre.

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy egy ideig még

emelkedni fog a kórházban lévők száma, ahogyan az elhunytaké is, ami február közepére a duplája is lehet a mostaninak,

de nem lesz olyan magas, mint a harmadik hullámban volt. Falus András immunológus szerint most már teljesen egyértelmű, hogy hiába terjed gyorsabban az omikron, enyhébb tüneteket okoz.

Az idős, leromlott immunrendszerű, krónikus betegségben szenvedők az áldozatok, és a nagyszámú fertőzés miatt sajnos a halálozás is több, arányaiban viszont kevesebb, tehát alacsonyabb számú

– mondta az immunológus. Ugyanakkor a szakértő szerint azt még mindig nem lehet tudni, hogy az omikron jelenti-e majd a világjárvány végét, vagy sem.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozók a magyar–osztrák határon 2020. március 17-én. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok