Index Vakbarát Hírportál

Megvan a válasz, miért mondta vissza a kormány a tesztekre nyert uniós támogatást

2022. január 30., vasárnap 10:55

Mint azt megírtuk, a magyar kormány visszalépett attól az uniós támogatási programtól, amelyen keresztül 900 millió forintot nyert el ingyenes és kedvezményes árú koronavírustesztekre – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője online sajtótájékoztatóján szombaton.

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Parlament kezdeményezésére 100 millió eurós keretösszegű pályázati programot hozott létre vissza nem térítendő forrásokkal a tesztelések ösztönzésére.

A Népszava pénteken az ügy miatt megkereste a Miniszterelnökséget, kérdésükre az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) válaszolt, és nem vitatta, hogy valóban lemondtak erről a forrásról.

Ahogy fogalmaztak, 

a projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül szűk határidőre korlátozódva: kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU digitális Covid-igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében. Noha a magyar részről a projekt megvalósításához szükséges teljes tervezés megtörtént, az utazási időszak közben véget ért, és a Covid–19 újabb hulláma kezdetén járva a harmadik oltások beadása is megkezdődött (2021 augusztusától), ezzel megerősítve az első két vakcina által biztosított védelmet, egyben biztosítva az unió tagállamaiba való utazás lehetőségét.

A lap véleménye szerint árnyalja az OKFŐ érvelését, hogy még mindig sokan vannak, akik a harmadik oltás után is csak teszttel mehetnek Nyugat-Európába, és rengetegen nem csak a klasszikus utazási időszakokban kénytelenek útra kelni. A főigazgatóság válasza arra sem ad magyarázatot, hogy miért nem fogadták el a pénzt az általuk említett „szűk támogatási kör” számára.

(Borítókép:  Komka Péter / MTI)

Rovatok