Index Vakbarát Hírportál

A járványelemző elárulta, mire számíthatunk a nyáron

2022. február 1., kedd 10:53

Január utolsó hetében már tetőzött a járvány, mely május végére szinte teljesen visszavonulhat – véli Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője.

A járványelemző szerint Budapesten a múlt hét csütörtökön már megvolt a tetőzés, akkor érték el az egyhetes átlagok a maximumukat, és pénteken már csökkentek; ugyanígy történt Pest és Bács-Kiskun megyében is, és szinte az összes dunántúli megyében, így Vas és Győr-Sopron megyében is, a járvány pénteken érte el a csúcsot. A szakember úgy számol, hogy a kelet-magyarországi megyék jó részében február első hetében lesz a tetőzés. 

Ahol nagyobb az emberek mozgása, közlekedése, keveredése, ahol nagyobb a népsűrűség, ott futott fel gyorsabban a fertőzési hullám

– mondta a B&L Online Hír és Cikkügynökségnek a járványelemző, aki hozzátette: a halálozás mértéke általában tíz nappal követi az új fertőzöttek számának változását, és egy ideig még növekszik a kórházi ápolásra szorulók száma is.

Magyarországon az ötödik hullám nagyjából hasonló idő, körülbelül harminc-negyven nap alatt csenghet le, mint amennyi idő alatt felment, és hasonló a helyzet a világ többi országában is. Budapest esetében karácsony után kezdődött a jelentős felfutása, és a január 27-i csúcsot követően március elejére kell visszacsúsznia

– véli a szakértő, aki szerint szinte vírusmentes nyár jöhet, hiszen Magyarországon eddig is jellemző volt a vírusok terjedésének, visszaszorulásának szezonalitása. Mint mondta, májustól állnak elő azok az időjárási feltételek, amelyek majdnem vírusmentes nyarat hozhatnak el. 

Akit megfertőz az omikron, a delta már nem tudja

Vattay Gábor szerint a mostani omikron-hullám egyik jellegzetessége, hogy azok is újra megfertőződhettek, akik a korábbi hullámokban már átestek a járványon, illetve akik már be voltak oltva. 

Ez adta az omikron »versenyelőnyét« a deltához képes. Aki megfertőződött a deltától, azt az omikron meg tudja fertőzni, de akit az omikron megfertőz, azt a delta már nem képes. Így nyomta el, szorította ki a terjedésben az omikron a deltát, amit a hullám elején még nem lehetett előre tudni

– fogalmazott a járványügyi modellező. Hozzáfűzte, dinamikáját tekintve az ötödik hullám sokkal gyorsabban futott fel, a világon mindenütt két-három naponta duplázódtak meg az esetszámok, míg a korábbi hullámok idején csak egy-két hét alatt lett kétszer annyi fertőzött.

Mint megírtuk, továbbra is tart a koronavírus-járvány ötödik hulláma Magyarországon, kedd reggelre 9422 új fertőzöttet azonosítottak. Kórházban 4218 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen. Hétfőről keddre 66 koronavírusos beteg halt meg.

(Borítókép: Az egészségügyi dolgozók koronavírusteszthez vesznek mintát. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok