Index Vakbarát Hírportál

Csak úgy ömlenek az új lakások az ingatlanpiacra

2022. február 2., szerda 07:20

Nagy erővel bővülnek az új építésű lakások az ingatlanpiacon, úgy tűnik, a 2022-es év a lakásoké lesz.

Úgy tűnik, az új lakásoké lehet a 2022-es év az lakáspiacon – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat januári alakulását vizsgálta a használt és új építésű lakóingatlanok piacán több mint negyedmillió hirdetés adatai alapján.

Az idei év kimagaslóan magas kereslettel indult: januárban majdnem 450 ezer érdeklődés érkezett a tulajdonosok és ingatlanközvetítők által meghirdetett eladó lakásokra és házakra országszerte – 76 százalékkal több, mint az előző hónapban. Ugyan egyéves összevetésben 20 százalékos csökkenést láthatunk a keresletben, de ez nagy részben a tavaly januárban kibővített állami támogatásoknak köszönhető. 

Kimagaslóan sok új építésű lakás hirdetés jelent meg 2022 első hónapjában: összesen 1750 eladó új ingatlan jelent meg a piacon – másfélszer annyi, mint tavaly januárban. A kereslet a tavaly januári, kimagasló szinten maradt. Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint nagy szerepet játszhat a kiugró érdeklődésben a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése. 

A szakértő hozzátette: a mostani kilátások alapján az új lakások iránti kereslet erős marad, de fontos tényező, hogy még sok új építésű ingatlan csupán építési fázisban van, az átadásra még várni kell. Amikor közeledik a tömeges átadások dátuma, akkor a használt lakások piacán is felfutás várható, sokan ugyanis a meglévő lakóingatlanukból mennek az újba.

Rovatok