Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen elítélték a Magyar Nemzet gyalázkodó szerzőjét és főszerkesztőjét

2022. február 2., szerda 21:51

A Fővárosi Törvényszék jogerősen is bűnösnek mondta ki Szikszai Péter újságírót és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét becsületsértés vádjában. Büntetésük egy év próbára bocsátás – tudatta Szabó Tímea, a Pérbeszéd társelnöke Facebook-oldalán. 

Az ügy előzménye, hogy 2020 októberében Szikszai „Zummer Fülö” álnéven megírta A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése című cikket, amely Szabó és a bíróság döntése szerint is öncélúan gyalázkodó volt, ami a becsület csorbítására messzemenően alkalmas.

Az országgyűlési képviselő felidézi, hogy a védelem szerint szatírának szánt alkotásban őt egy kullancshoz és egy kiirtandó fajhoz hasonlították.

Szabó Tímea azonnal perelt, a bíróság pedig osztotta meglátását, amely szerint az írás „olyan időket idéz, amiket az emberiség egyszer már átélt, és ami a 20. század és talán az egész történelem legsötétebb korszaka volt”.

Szikszai és Toót-Holló azzal érveltek a tárgyaláson, hogy az írás egy szatíra – írja a politikus. Csakhogy a szatíra célja a komikus, ironikus hatás keltése, így Szabó Tímea arra a következtetésre jutott, hogy

„a Magyar Nemzet és társai szerint tehát ha valakit baktériumhoz vagy kullancshoz hasonlítanak, ahogy ezt a nácik anno tették a zsidókkal, az egy »vidám hangvételű« Írás.”

Rovatok