Index Vakbarát Hírportál

A fővárosnál hiába próbálkoztak, így a kormány segítségét kérik a taxisok

2022. február 2., szerda 18:48

A tarifaemelés mellett tüntettek a taxisok szerdán, és a kormány segítségét kérik, miután a fővárosi önkormányzat folyamatosan elutasítja az erre vonatkozó követelésüket.

Taxisok demonstráltak Budapesten a Hősök terén szerdán, ahol nagyjából kétszáz autóval jelentek meg, és gyakorlatilag körülvették a Millenniumi emlékművet övező közutat.

A tüntetés oka a tarifaemelés volt, valamint az, hogy  a fővárosi önkormányzat nem reagált a tárgyalási kezdeményezésükre, ezért a kormány segítségét kérik.

Horacsek Róbert, a szervezők szóvivője hangsúlyozta, hogy legutóbb 2017-ben volt tarifakorrekció, és a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint azóta 15 százalékkal emelkedtek az árak, míg az üzemanyag ára 40 százalékkal lett drágább 2017-hez képest.

Ezenkívül  a taxiszolgáltatásra alkalmas autók átlagára kétmillió forinttal nőtt, ráadásul a koronavírus-járvány miatt jelentős veszteségük volt a taxisoknak az elmúlt időszakban – a társaságok bevétele majdnem tíz évvel ezelőtti szintre esett vissza 2020-ban, igaz, 2021-ben javult a helyzet.

A tüntetők szerint  a tarifa megállapítására jogosult fővárosi önkormányzat folyamatosan elutasítja az árak emelésére vonatkozó követelésüket, ezért kérik a jelenlegi helyzetben a kormány beavatkozását, hogy a  taxiszolgáltatást országosan is szabályozó rendeletében határozza meg a minimumtarifát.

Ez alapján azt szeretnék, 

ha a jelenleg 700 forintos kiállási díjat 1000 forintra, a 300 forintos kilométerdíjat 500 forintra, a percdíjat pedig 75 forintról 100 forintra emelnék

– legalábbis ez lenne a tárgyalási alap.

A taxisok a tüntetést követően a Hősök teréről elindultak átadni a követeléseiket tartalmazó petíciót, amelyet Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes Főpolgármesteri Hivatalban, míg Tóth Péter Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelita kolostorban vett át.

(MTI)

(Borítókép:  Nagy Tamás / Index)

Rovatok