Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, milyen óvintézkedések mellett szavazhatunk áprilisban

2022. február 2., szerda 08:43

Bár azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy mennyire lesz jelen a járvány hazánkban április 3-án, a választások napján, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már döntött arról, hogy milyen óvintézkedések mellett bonyolítják le a szavazást.

Az NVI már a választás költségvetésének előkészítése során is számolt azzal, hogy koronavírus-járvány külön intézkedéseket indokolhat a szavazás napján, ezért egy úgynevezett pandémiás normatíva áll a helyi választási irodák rendelkezésére, amely szavazókörönként 30 ezer forintot jelent

– közölte az NVI a Magyar Hang megkeresésére.

Válaszukban kiemelték, hogy alapvetően a 2020-as évben – már a koronavírus-járvány idején – lebonyolított időközi választások pozitív tapasztalataira támaszkodnak, eszerint a választás lebonyolításában résztvevőknek nagy hangsúlyt kell fektetnie a szellőztetésre, a fertőtlenítésre, a távolságtartásra, és a maszkviselésre. A mozgóurnás szavazást biztosító bizottsági tagok emellett kesztyűt is viselnek, és lehetőség szerint nem mennek be a választópolgár otthonába.

A lap információi szerint az eljárásrend már az önkormányzatokhoz eljutott, ebben többek közt azt kéri az NVI, hogy a választási irodák „figyelemmel a koronavírus-járvány hatásaira (pl. megbetegedés, hatósági karantén) – gondoskodjanak kiemelt, a korábbi választásokhoz képest lényegesen nagyobb számú szavazatszámláló bizottsági (SZSZB) tag megválasztásáról, hogy a jogszabályban előírt bizottsági létszám a szavazás napján mindenképp rendelkezésre álljon”.

Erre számíthatunk a szavazóhelyiségekben:

Az NVI ezek mellett hozzátette: folyamatosan figyelemmel kísérik a járványhelyzet alakulását, és szükség esetén további intézkedéseket írhatnak elő a választási irodáknak.

(via Magyar Hang)

(Borítókép:  Kovács Tamás / MTI)

Rovatok