Index Vakbarát Hírportál

A védettségi igazolványokról és koronavírusgyógyszer-beszerzésről is döntött a kormány

2022. február 3., csütörtök 09:34

A szokatlanul korai időpontban, reggel 7 órakor kezdődő Kormányinfón szó esett koronavírusról, a védettségi igazolványok érvényességéről, a Paxlovidról, Oroszországról és a Schadl–Völner-ügyről is.

Gulyás Gergely azzal kezdte a kormányzati tájékoztatót, hogy az ötödik hullám csúcsán, vagy kevéssel előtte, esetleg kevéssel utána vagyunk. A hullám elvonulása gyorsabb lehet, mint a korábbiaké, a miniszter szerint az a feltételezés is valósággá vált, hogy lényegesen gyorsabb a terjedés, de a kórházi ellátórendszert nem terheli az ezt megelőző mértékben.

A tárcavezető bejelentette, az uniós igazolványokra vonatkozó szabályok miatt azt a döntést hozták, hogy a védettségi igazolványok május elsejéig maradnak két oltással érvényesek, szemben a korábbi, február 15-re kitűzött határidővel.

Szentkirályi Alexandra közölte, hogy a Pfizer koronavírus-gyógyszeréből, a Paxlovid készítményből ötvenezer kezelésnek megfelelő mennyiséget szereznek be, de ez a szám később emelkedhet. A Paxlovidról itt írtunk bővebben.

Orosz gáz és ukrán konfliktus

Orbán Viktor miniszterelnök kedden találkozott Vlagyimir Putyinnal Moszkvában, Gulyás Gergely erről elmondta: a 2030-as évekig biztosított a gázszállítás, az oroszok nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel növeljék a szállítási mennyiséget, de még folyamatban vannak az egyeztetések. Kérdésre válaszolva a tárcavezető kiemelte: a vételár üzleti titok, viszont ma ennél kedvezőbb áron a piacon nem lehet vásárolni gázt.

További témák a Kormányinfóról:

Percről percre tudósításunkat a Kormányinfóról itt találja.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok