Index Vakbarát Hírportál

Már 46 pártot vett nyilvántartásba az NVB

2022. február 3., csütörtök 17:43

Már 46 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság az áprilisi országgyűlési választásokra – tudatta az NVB az MTI-vel.

Négy évvel ezelőtt 101 pártot, valamint mind a 13 országos nemzetiségű önkormányzatot vett nyilvántartásba a bizottság. 

Amely párt indulni szeretne a választásokon, annak nyilvántartásba kell vetetnie magát az NVB-vel. Azon szervezetek, amelyek közös jelölteket, listát kívánnak állítani, külön-külön is regisztrálniuk kell magukat a választási bizottságnál. Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni az NVB-nél. 

Az áprilisi parlamenti választáson csak azok a szervezetek állíthatnak országos listát, akik legalább 14 megyében és a fővárosban legalább 71 egyéni országgyűlési választókerületben állítanak jelöltet. 

Az NVB legutóbbi, csütörtöki ülésén egyébként három jelölőszervezetet vett nyilvántartásba, két nemzetiségi önkormányzatot és egy pártot. Regisztrálták az Országos Ruszin Önkormányzatot, a Magyarországi Román Országos Önkormányzatot, valamint a Szociáldemokraták Történelmi Pártját. 

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hétfői közgyűlésén nem sikerült megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-i országgyűlési választásra.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok