Index Vakbarát Hírportál

Készen áll a Kúria a választásokra

2022. február 3., csütörtök 12:29

Döntései ellen az Alkotmánybírósághoz lehet fordulni.

Készen áll a Kúria az április 3-ra kitűzött országgyűlési választásra és népszavazásra – jelentette ki a legfelsőbb bírói testület elnöke egy sajtótájékoztatón.

Varga Zs. András az eseményen – elenyésző kivételekkel – a választási bíráskodás fórumaként jellemezte a Kúriát, mivel túlnyomórészt itt bírálják el a választási bizottságok határozatai ellen benyújtott jogorvoslatokat.

A testületi elnök elmondta, hogy a Kúria más, mint a több bíróság, a maga szintjén egyedüli, és egységes, kiszámítható joggyakorlatot kell folytatnia. Hozzátette: nem az elnöknek van Kúriája, hanem a Kúriának elnöke, ezért az elnök a bírótársai, illetve a bírói testületek véleményét kikérve hozza meg döntéseit.

Varga Zs. András hangsúlyozta, hogy a munkában egyenlő arányban vesz részt a Kúria választási ügyekben eljáró közigazgatási kollégiumának minden tanácsa, és az egyes választási ügyek kiosztása is automatikusan történik.

Patyi András, a Kúria elnökhelyettese szerint a felkészülés ezúttal annyiban más, hogy a választással egy időben népszavazás is lesz, és a koronavírus-járvány is jelen van.

A Kúriának tömeges jogorvoslati kérelmek szoros határidőn belüli, gyors és hatékony feldolgozására kell készülnie. Az erre való szisztematikus felkészítés szeptember óta zajlik 

– tette hozzá.

Ennek érdekében már megtörtént a kapcsolatfelvétel az Országos Bírósági Hivatallal, a Nemzeti Választási Bizottsággal és az Alkotmánybírósággal is.

Patyi András úgy látja, kiépült a folyamatos együttműködés, az állandó ügyeleti kapcsolat, és gondoskodtak arról, hogy megóvják az informatikai rendszereket az esetleges támadásoktól.

Az elnökhelyettes leszögezte, hogy a jogszabályi környezet nem változott lényegesen. 

A Kúria az ország választási bírósága, döntései ellen az Alkotmánybírósághoz lehet fordulni.

Mint fogalmazott, továbbra is szoros határidőkkel dolgoznak, ami a közzétételi kötelezettségre is vonatkozik, ugyanis a Kúriának a választási döntéseit még aznap nyilvánosságra kell hoznia saját honlapján.

Rovatok